ŠTRPCE UZ SRBE SA SEVERA: Građani poslali poruke podrške sunarodnicima (VIDEO)

Novosti online

02. 06. 2023. u 15:08

OKO 1.000 meštana opštine Štrpce okupilo se danas na skupu podrške Srbima na severu Kosova i poručili im da se solidarišu sa njima i njihovim problemima.

ШТРПЦЕ УЗ СРБЕ СА СЕВЕРА: Грађани послали поруке подршке сународницима (ВИДЕО)

Foto: Kosovo onlajn

Okupljenim građanima se najpre obratila Huanita Račićević, supruga Dimitrija Račićevića iz Štrpca koji je uhapšen 21. decembra 2021. godine i koji se još uvek nalazi u pritvoru. Istakla je da oni najbolje razumeju patnju porodica onih koje hapse na severu Kosova.

- Da li u svakom čoveku ima bar malo ljudskosti zapitam se svaki put kad vidim da krše osnovna ljudska prava, kako udaraju nedužne, a dok udaraju pogađaju pravo u dušu, dušu svakog od nas. Zapitam se svaki put put kada mi kroz glavu prođe brojka koliko su naši muževi, naša braća, naši očevi u pritvoru bez ikakvih dokaza, jer ako iko razume patnju porodica onih koje hapse na severu to smo onda mi. Da li su to ljudska prava, da li je u ovim ludim vremenima normalno osećati strah da će neko oteti ono što je moje, ono što je tvoje, ono što je naše? Oni neka otimaju, ali mi im ne damo - poručila je Račićević.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić. Na njegov poziv usledio je gromoglasan aplauz u znak podrške Srbima na severu Kosova. Jevtić stakao je da je institucionalno nasilje koje sprovodi Aljbin Kurti nešto što Srbe okuplja od njegovog dolaska na vlast.

- Kaže tzv. Kosovo najdemokratskija zemlja u regionu. A šta je tu demokratsko? Da li je demokratsko to što je juče rekao da Srbe treba poslati ili u Srbiju ili u zatvor. Kakva je to poruka, kako da je razumemo? Pitanje postavljam, ne njemu nego predstavnicima međunarodnih institucija, koji treba odlučnije da reaguju ne samo na tu poruku, nego na sve delovanje koje tzv. vlada Kosova ima prema srpskom narodu i južno i severno od Ibra. Pitanje koje i danas postavljamo je zašto ste ljudima u Privremenom organu opštine Štrpce zabranili da rade, zašto ne mogu da žive od svog rada? Je l' to ta demokratija - upitao je Jevtić i istakao da odgovor još uvek čeka, ali ne od Kurtija, već od predstavnika međunarodne zajednice.

Jevtić je rekao i da će Srbi nastaviti da se na demokratski i miran način bore za svoja prava, na pravo na opstanak, i pravo na život na ovim prostorima.

- Svedoci smo i sami 6. januara kada su pucali na Stefana i Miloša. Svedoci i toga da, iako Ustavni sud Kosova kaže da nekoga drže protivpravno u pritvoru, još uvek ga ne puštaju iz tog pritvora, i njega i ostale naše sugrađane. Svedoci smo i onoga što se pre dve noći desilo - skrnavljenje spomenika fašističkih žrtava, među kojima je bilo i 12 dece. Ko to radi? Samo fašista to može da uradi - kazao je Jevtić.

Jevtić je istakao da iz Štrpca pružaju punu podršku sunarodnicima sa severa Kosova, koji su odlučna u svojim namerama da ostanu na tim prostorima, i pozvao ih da mirno protestuju i ni na koji način ne napadaju predstavnike Kfora. Zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na svemu što čini za srpski narod, i pozvao ga da nastavi da se bori za mir.

Okupljeni narod pružio je podršku Srbima na severu Kosova. Jedan od njih je i Mita Veljković koji je istakao da Srbi žele samo mir.

- Tražimo samo mir, i da nas ostave da budemo svoj na svome. Dajemo podršku braći sa severa što se bore i za nas, a sada im mi dajemo podršku i pokušavamo da se borimo uz njih - kazao je Veljković.

Danica Ređić je istakla da su tu da poruče narodu na severu da su uz njih.

- Mislim da je došlo vreme da kažemo stop jednom čoveku koji počevši na jugu 21. decembra 2021. godine teroriše celo Kosovo - rekla je Ređić.

Sa svojim sinom, ogrnut srpskom zastavom, na skup podrške došao je Boban Janićević.

- Došli smo da podržimo naš narod na severu, i da im pružimo podršku, i da znaju da smo uz njih - kazao je Janićević.

Okupljeni građani nosili su transparente na kojima je pisalo ”Podrška našoj braći sa severa”, "Stop nasilju nad Srbima“ , “Sloboda za braću”.

(kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)