PETKOVIĆ O KURTIJEVOM TERORU: Međunarodna zajednica garantovala da neće dozvoliti nasilje

Novosti online

27. 05. 2023. u 16:55

BRUTALNI teror i ogoljeno nasilje Aljbina Kurtija koje je juče u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću doživeo srpski narod na severu Kosova i Metohije direktna je posledica nečinjenja i licemerja međunarodne zajednice koja je samo tokom jučerašnjeg dana dala više uveravanja da takav scenario neće dozvoliti, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

ПЕТКОВИЋ О КУРТИЈЕВОМ ТЕРОРУ: Међународна заједница гарантовала да неће дозволити насиље

Foto: N. Živanović

- Takve sam garancije dobio i lično, tokom nebrojenih diplomatskih aktivnosti koje smo imali tokom jučerašnjeg dana. Zato je sada na predstavnicima međunarodne zajednice da umesto oštrih tvitova i saopštenja na prvom mestu objasne srpskom narodu zašto ih KFOR nije zaštitio, a potom i preduzmu konkretne mere i korake da Kurti svoje okupatore povuče sa severa Kosova i Metohije - istakao je Petković.

On navodi da je njihova misija, dužnost i obaveza prema svim važećim dokumentima i postulatima međunarodnog prava, od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma da spreče divljanje Kurtijevih specijalaca, njigov upad na sever Kosova i Metohije i da sačuvaju mir i bezbednost.

- Juče su na tom testu pali. Šok bombe, suzavac i suze u očima srpskih majki i dece, duge cevi ispružene u grudi srpskih starina i omladine koja u znak mira drži ruke u vazduhu, sramota je i bruka svih međunarodnih činilaca koji su juče i danas postali saučesnici Aljbina Kurtija u njegovom pokušaju okupacije severa Kosova i Metohije. Danas je svima jasno da je Aljbin Kurti čvrsto rešen da u regionu ponovo raspali plamen rata i sukoba, a deo međunarodne zajednice koji podržava Kurtijevu strahovladu i ovoga puta je zažmurio na jedno oko pred njegovim nasiljem nad nedužnim Srbima - navodi direktor Kancelarije za KiM.

Petković ističe da zbog toga dobro razume i poziv Srpske liste na prekid dijaloga do okončanja okupacije, ali dobro razume i zabrinutost i strah srpskog naroda na severu Kosova i Metohije pred nadolazećim zlom.

- Nad time treba dobro da se zamisle svi oni koji su dozvolili jučerašnje Kurtijevo nasilje.  Svaka okupacija ima svoj kraj ma kako silovito počela i srpski stradalni narod kroz svoju je istoriju preživeo i nadživeo brojne okupatore. Za nas te prištinske marionete koje sebe vole da nazivaju gradonačelnicima i krpe kojima se Priština razmeće ne postoje i podsetiću Kurtija da su se u proteklih sto godina na Kosovu i Metohiji isticale razne okupacione zastave, i ona Musolinijeve Italije i zastava Hitlerovog Trećeg Rajha, ali da je slobodarski srpski narod sve te zastave smestio tamo gde im je i mesto – na đubrište istorije. Tako će biti i sa Kurtijevim okupatorskim zastavama - istakao je on, i zaključio:

- Srbi su opredeljeni za mir i stabilnost, ali svako strpljenje ima granice i nadamo se da će mali Hitler Kurti biti obuzdan i kažnjen od strane svojih inostranih mentora pre nego što stvari odu predaleko.

BONUS VIDEO: Specijalci ROSU napuštaju Zubin potok

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

SAVETI VLADETE JEROTIĆA: Kako prepoznati PRAVOG prijatelja