A JABUKOVAC, A VELIKA IVANČA? NIJE IH INTERESOVALO: Danas zovu na proteste i traže ostavke, a dok su bili na vlasti masakri ih nisu zanimali

Novosti online

08. 05. 2023. u 11:10

POSLANICI grupa Ujedinjeni, Narodna stranka, Zeleno-levi klub, Moramo-Zajedno i Demokratske stranke najavili su proteste za ponedeljak, dan nakon što će proći trodnevna žalost u Srbiji nakon tragedije koja se dogodila trećeg maja.

А ЈАБУКОВАЦ, А ВЕЛИКА ИВАНЧА? НИЈЕ ИХ ИНТЕРЕСОВАЛО: Данас зову на протесте и траже оставке, а док су били на власти масакри их нису занимали

Foto: Tanjug

Njihovi zahtevi su brojni, a odražavaju želju za kontrolom medijskog sadržaja i slobodnog novinarstva u Republici Srbiji pod izgovorom "protivljenja nasilju".

Za najavljene proteste dela opozicije poslužila je tragedija koja se dogodila u sredu, kao i druga koja je usledila dan kasnije - dve masovne pucnjave za manje od 48 sati, čije su razmere nesagledive i sada služe za političko potkusurivanje ove opozicione grupe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a ukazao je na licemerje opozicije, te podsetio na masovne zločine koji su se dešavali u Jabukovcu, Leskovcu i Velikoj Ivanči, ali i na činjenicu da  tada niko zbog toga nije organizovao masovne demonstracije i tražio ostavke.

- Govorite o ostavkama, pa što niste podneli ostavke kao gradonačelnici 2013. godine, kada se to dogodilo u Beogradu. Što niste podneli u Negotinu, bilo gde? Nije vas interesovalo.

Dakle, članovi današnje opozicije, isti oni koji danas zovu na proteste, nisu to činili 2013. godine, kada se dogodilo masovno ubistvo u Velikoj Ivanči, niti je tada bilo ko organizovao masovne proteste.

Podsetimo, te 2007. u julu meštanin Jabukovca Nikola Radosavljević, naoružan lovačkom puškom, ubio je devet osoba, a teško ranio dve. On je pre krvavog pira pretukao svoju suprugu, a zatim skočio u bunar s namerom da se ubije. Međutim, komšija ga je izvukao iz bunara i pružio mu pomoć. Posle nekoliko minuta, Radosavljević je otišao do svoje kuće i uzeo pušku. Uputio se prema selu i najpre ubio tri osobe - Veljka Đorđevića (58), njegovog sina Dragana (22) i taštu Marinu Kutkurenović (75). Zatim je usmrtio još šest osoba - supružnike Draginju (55) i Branislava Borongića (57), Persu Banković (37), Branislava Badejevića (30), Srđana Bađikića (15) i Aniku Čogić (62). Teško je ranio Sinišu Bađikića (36) i Vanucu Baderević (70).

Neuropsihijatri su utvrdili da Radosavljević pati od akutne paranoidne psihoze s osećajem ugroženosti i stalnim umišljajem kako neko hoće da mu naudi, koji su pratile sumanute ideje o magiji, u ovom slučaju vlaškoj magiji, te je smešten iza rešetaka zatvorske bolnice u Beogradu kao neuračunljiv.

Bez poziva na proteste 2013.

U Velikoj Ivanči 2013. godine dogodio se stravičan masakr kada je Ljubiša Bogdanović (60) u ranu zoru ubio svojih trinaestoro komšija i rođaka. Na mestu gradonačelnika Beograda tada se nalazio Dragn Đilas te dana nije uputio poziv na proteste a povodom te tragedije.

Pet godina ranije, na vrhuncu moći DOS-a, u Leskovcu je Dragan Čedić iz automatske puške ubio sedmoro ljudi. Njegovo telo je pronađeno mesec dana posle masakra u obližnjoj šumi, a utvrđeno je da je počinio samoubistvo.

Opozija danas traži oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi, smenu članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i rukovodstva Radio-televizije Srbije (RTS). Među zahtevima su i smene ministra policije Bratislava Gašića, ministra prosvete Branka Ružića i šefa Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri