"KURTI ŽELI INCIDENTE NA SEVERU KOSOVA" Konferencija za novinare direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića (VIDEO)

Novosti onlajn

02. 04. 2023. u 11:05

UKOLIKO se nastavi represija i ukoliko se ne oslobodi oteti Milan Božović pozvaćemo narod na opšti otpor i opšti ustanak jer mi represiju Aljbina Kurtija više ne možemo da trpimo. Ovo nije upereno protiv albanskog naroda, već na teror koji sprovodi Aljbin Kurti nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

КУРТИ ЖЕЛИ ИНЦИДЕНТЕ НА СЕВЕРУ КОСОВА Конференција за новинаре директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održao je danas konferenciju za medije.

"Mora da dođe do formiranja ZSO"

Petković je zatim naglasio da se zna koje su crvene linije Srbije. 

- Mora da dođe do formiranja ZSO, mora da se uvaži realnost na Kosovu i Metohiji. U interesu nam je da sarađujemo, da imamo slobodu kretanja, da se razvijamo, ali očigledno da Aljbin Kurti ne odustaje od politike koja je svoju kulminaciju doživela pogromom Srba 2004. godine.

Obraćanje Rakića 

Medijima se obratio i predsednik Srpske liste Goran Rakić

- Ukoliko se nastavi represija i ukoliko se ne oslobodi oteti Milan Božović pozvaćemo narod na opšti otpor i opšti ustanak jer mi represiju Aljbina Kurtija više ne možemo da trpimo. Ovo nije upereno protiv albanskog naroda, već na teror koji sprovodi Aljbin Kurti nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

Obraćanje Petkovića

Petković je započeo obraćanje govoreći o formiranju ZSO i politici Prištine.

- Nema tog zvaničnika koji jasno nije rekao da Priština i Aljbin Kurti moraju da formiraju Zajednicu srpskih opština, što je potvrđeno i u Ohridu.

- Kurtiju je u interesu da dođe do incidenata na severu KiM, jer onda nema ispunjavanja sporazuma i nema formiranja ZSO. Svima je apsolutno jasno da Aljbin Kurti želi krize i želi da gazi sporazume ne formirajući ZSO.

Petković se zatim osvrnuo i na krizu oko registarskih tablica.

- Ovo je treći put da ulazimo u novu krizu o tablicama. Imate jednostranu odluku Aljbina Kurtija o preregistraciji i kaznenoj politici prema Srbima koji nose KM tablice. Srpski policajci nisu hteli da kažnjavaju Srbe i tako je došlo i do smene Nenada Đurića, zato su srpski policajci i napustili prištinske institucije.

- Jasno vam je da ne žele da razgovaraju ni o čemu, da ne žele da formiraju Zajednicu srpskih opština kako bi izazvali incidente i neodmerenu rekaciju Srba. 

Prisustvuje i Rakić

Kako je najavila Kancelarija za KiM, konferenciji će prisustvovati i predsednik Srpske liste Goran Rakić.      

Obraćanje Petkovića uslediće nakon što je policija juče na severu Kosova uhapsila Srbina pod sumnjom da je zapalio automobile i ranije napao policiju vatrenim oružjem.

Kancelarija je saopštila da Kurti na svaki mogući način pokušava da izazove tenzije i haos na severu Kosova, kako bi isprovocirao reakciju Srba, a samo da bi pobegao od dijaloga i obaveza, koje se tiču formiranja ZSO.

Oglasila se i Srpska lista, upozorenjem Prištini, da ukoliko ne oslobodi uhapšenog Srbina, "sledi reakcija svih Srba, odnosno opšti ustanak za zaustavljanje represije Aljbina Kurtija nad nedužnim građanima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SVETSKI DAN BUDUĆNOSTI: Kako da stvorimo bolji svet za sve