ČETVORKA UVODI VELIKU ALBANIJU NA MALA VRATA: U Skoplju formirana antiruska inicijativa - zalog za opasan projekat

V. N.

30. 03. 2023. u 10:05

POD dirigentskom palicom ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija juče je u Skoplju postavljen još jedan institucionalni okvir ka ostvarenju opasnog projekta "velike Albanije" koji bi ceo Balkan mogao da dovede na ivicu novih nestabilnosti i sukoba.

ЧЕТВОРКА УВОДИ ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ НА МАЛА ВРАТА: У Скопљу формирана антируска иницијатива - залог за опасан пројекат

Foto: Tviter/@Bujar_O

Osmani je zajedno sa albanskom ministarkom za Evropu i spoljne poslove Oltom Džakom, zamenikom ministra inostranih poslova i dijaspore tzv. Kosova Krešnikom Ahmetijem i savetnikom za spoljnu politiku crnogorskog premijera Đorđem Radulovićem, lansirao novu inicijativu "Zapadnobalkanska četvorka - 100% usklađenost sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU".

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije, fokus sastanka bio je na potpunom "usklađivanju četiri zemlje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU u svetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih pretnji, energetske i ekonomske krize, koje je izazvala ruska invazija na Ukrajinu".

- Ministar Osmani izrazio je zadovoljstvo zbog uspostavljanja neformalnog foruma. Svaka od ovih zemalja pokazala je da su partneri NATO i EU od poverenja, time što su se pridružile sankcijama EU i SAD protiv Rusije, ali i pružanjem konkretne humanitarne i druge tehničke pomoći Ukrajini - navedeno je u saopštenju posle sastanka.

Zanimljivo je da su organizatori na svojim zvaničnim profilima na društvenim mrežama isticali to što su iz ove inicijative izostale Srbija i Bosna i Hercegovina (naročito RS), s obrazloženjem da su nepoželjne jer nisu uvele sankcije Ruskoj Federaciji. Time je antiruski narativ postao alibi za još jedno institucionalno povezivanje prostora koje ekstremni planeri u Tirani i Prištini vide kao "autohtonu", odnosno "prirodnu Albaniju".

Na tom putu su vlade Albanije i tzv. Kosova, potpuno nekažnjeno, napravile i konkretne korake. Podsetimo, pre četiri godine potpisan je sporazum kojim se Priština i Tirana obavezuju na ujedinjavanje i koordinisanje spoljnih politika, ali i zajedničke ambasade, razmenu diplomatskog osoblja. Takođe, dve strane su se saglasile i o stvaranju teritorijalno administrativne celine od 30 kilometara unutar Albanije i isto toliko unutar tzv. Kosova tako da su praktično ukinute granice.

Imajući sve ovo u vidu, a naročito kontekst u kome su Srbija i Republika Srpska označene kao remetilački faktor u regionu, jer ne sprovode zacrtanu agendu EU, već imaju svoju neutralnu poziciju, u narednom periodu trebalo bi očekivati jačanje institucionalnih veza između Beograda i Banjaluke kao svojevrsni kontrateg stvaranju "velike Albanije" koja je očigledna pretnja ne samo našem narodu, nego i miru na čitavom Zapadnom Balkanu. 

KNEŽEVIĆ: PROPALO SE, A MOŽE I VIŠE

JEDAN od lidera Demokratskog fronta u Crnoj Gori Milan Knežević prokomentarisao je skup u Skoplju na svom Tviter nalogu: - Lepo li je videti Dritanovog savetnika na samitu "velike Albanije". A u Open Balkan nećemo dok Srbija ne izađe. "Dostojni" predaka sa Skadra i Mojkovca. P. S. Propalo se, a može više od ovoga.

BONUS VIDEO: VUČIĆ - Neću priznati tzv. Kosovo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju