NASTAVLJA SE PROGON BIVŠIH POLICAJACA: Priština "greškom" uhapsila Srbina na Jarinju, ali su brzo otkrivene prave namere

D. ZEČEVIĆ - D. STEVANOVIĆ

30. 03. 2023. u 10:15

UOČI nove runde dijaloga u Briselu, zakazane za 4. april, Priština koristi stare trikove: podiže tenzije i zastrašuje naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji. U tu svrhu ponovo su aktivirane i optužnice na osnovu kojih love Srbe, pre svega bivše policajce koji su u novembru prošle godine vratili uniforme kosovske policije, protestujući tako zbog terora koji trpi naš narod u Pokrajini.

НАСТАВЉА СЕ ПРОГОН БИВШИХ ПОЛИЦАЈАЦА: Приштина грешком ухапсила Србина на Јарињу, али су брзо откривене праве намере

Foto: Kosovo Online

Pre nekoliko dana, kada je nagovešteno da će sledeće nedelje za briselski sto da sednu pregovarači Beograda i Prištine, a da bi se krenulo s poslom oko formiranja Zajednice srpskih opština, najpre je zabeležena serija pljački srpskih kuća. Dodatan strah među naš narod unela je vest da je prekjuče, na administrativnom prelazu Jarinje, i to pred suprugom i dvoje dece od pet i sedam godina, uhapšen bivši policajac kosovske policije Miljan Jovanović (44).

On je odveden kao osumnjičeni za "kriminalne radnje i primanje mita". Agonija je trajala do juče po podne, koliko je im je bilo potrebano da utvrde da je bila greška i da zapravo tragaju za Jovanovićevim prezimenjakom čije se ime razlikuje za slovo?! I ta "prava" osoba s poternice Kurtijevog provosuđa ranije je bio policajac.

Foto: Novosti

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković smatra da je ovaj najnoviji slučaj pravi pokazatelj kako se Srbi hapse bez dokaza, maltretiraju pred porodicom i neosnovano drže u pritvoru. On je juče naveo da je cilj ovakvih hapšenja da se Srbi kriminalizuju, posebno naši sunarodnici sa severa KiM:

- Miljan je pušten pod pritiskom javnosti i advokata kojeg je angažovala Kancelarija za KiM. On je sinoć javno optužen od strane kosovske policije za "organizovani kriminal", što se već danas pokazalo kao potpuno netačno. Da li će se kosovska policija izviniti Miljanu i njegovoj porodici i priznati grešku podjednako glasno kao što su ga bez dokaza optužili za kriminal? Zbog ovog skandaloznog hapšenje treba svi da se zapitaju: koliko je još Srba Priština nepravedno i bez dokaza uhapsila samo zato što nose isto ime i prezime?!

Čim je Jovanović priveden, njegova supruga ispričala je za "Novosti" da je sigurna da su pomešali osobe i da je u pitanju velika greška.

- Već tri godine, koliko je raspisana poternica za tom drugom osobom, kad god smo na administrativnom prelazu nama stoji to "crveno upozorenje". Moj suprug je do novembra meseca radio kao pripadnik policije, koju je napustio kada i svi Srbi sa severa KiM. Međutim, pošto je znao za problem sa poternicom na kojoj je druga osoba, išao je i u Prištinu da se to skloni, ili da se na neki način reši problem. Nisu to želeli da učine, ne znam iz kog razloga.

Ona nam je ispričala kako je pokušala da telefonom fotografiše kako joj odvode supruga sa lisicama na rukama, ali su specijalci odjurili velikom brzinom. 

NEKO JE TELEFONOM NAREDIO - HAPSITE: MILjAN JOVANOVIĆ O AGONIJI KROZ KOJU JE PROŠAO 

POKUŠAVAO sam da kažem da su me pomešali sa bivšim kolegom sličnog imena, koji je na poternici od 2020. Bilo je uzalud. Rekli su da parkiram kola i pozvali me u kancelariju. Iako su dvojica bivših kolega, pripadnika kosovske policije, objašnjavali šefu smene da je u pitanju greška, i bili su na korak do toga da me puste, neko je pozvao telefonom i rekao da me uhapse.

Ovo je za "Novosti rekao Miljan Jovanović, iz Kamenice kod Leposavića, koji se juče vratio kući posle prave agonije. On nam je ispričao šta se sve dešavalo na povratku iz Raške, gde je sa porodicom išao zbog privatnih obaveza: - Na prelazu Jarinje predao sam dokumenta, i čovek koji je radio na policijskom punktu, a kojeg ne znam, rekao mi je da sam na poternici za organizovani kriminal. Ispitivali su me više od sat i po. Onda su mi oko 18 časova stavili lisice.

Trojica pripadnika ROSU bukvalno su me ugurala u džip. Nisu mi dali ni da popričam sa suprugom, stali su kod improvizovanog punkta kod Jarinja, gde su ušla još dvojica policajaca. Nisu mi rekli gde idemo. Odveli su me u policijsku stanicu u južni deo Mitrovice, gde su u šest ujutru došla trojica policajaca i odvela me u Prištinu, u neku zgradu za borbu protiv organizovanog kriminala. Tu je ustanovljeno da je greška, dali su mi neki papir i dovezli me do Bošnjačke mahale u severnom delu Mitrovice, odakle sam se snašao za prevoz. Miljan je uveren da je njegovo hapšenje bilo politički motivisano, a da je cilj da se uhapsi bilo koji Srbin.

KONKURS

OTKAD su predstavnici našeg naroda, u jeku velike krize oko registarskih tablica, napustili sve institucije na severu KiM, Kurtijeva vlast pokušava da im pronađe zamenu. Tako je i MUP tzv. Kosova početkom ove godine raspisao konkurs za prijem policijskih službenika, a u pozivu je navedeno da se radna mesta nude za sve manjine - Srbe, Bošnjake, Turke, Gorance, Rome, Aškalije, Egipćane, Hrvate, Crnogorce i Makedonce. Odziv je, međutim, bio ispod svih očekivanja.

NAMERAVALI DA IZAZOVU REAKCIJU NARODA

SRPSKA lista osudila je neosnovano hapšenje Jovanovića, i pozvala nadležne da procesuiraju odgovorne za ovaj nemili događaj u kome su on, njegova supruga i maloletna deca bili izloženi maltretiranju od Kurtijevih specijalaca. Kako se navodi, to nije prvi put da se Jovanović greškom zadržava na prelazu, ali je prvi put on priveden, iako je policajcima na prelazu bilo jasno da se radi o pogrešnoj osobi nakon uvida u lična dokumenta:

- Po informacijama kojima raspolažemo, hapšenje i odvođenje gospodina Jovanovića u Prištinu imalo je za cilj da izazove reakciju srpskog naroda na severu KiM i podizanja tenzija sa ciljem da Kurti izazove novu krizu na ovim prostorima kako bi izbegao obavezu da krene u formiranje ZSO. Dodaje se da je činjenica da iza tog, ali i svih prethodnih incidenata na severu Kosova i Metohije, stoji Aljbin Kurti i da ne treba da se isključi mogućnost da će i u narednom periodu nastojati da stvori nove krizne situacije. Zato se poziva međunarodna zajednica da osudi njegovu nameru da ugrozi mir zarad svojih političkih ciljeva. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a