POZADINA PLANA ZA KiM: Prištinu hrabre da se ZSO ne formira

M. STANOJKOVIĆ

13. 03. 2023. u 08:27

POSLE "konstruktivne" posete Prištini, ali bez epiloga i napretka po pitanju Zajednice srpskih opština, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak danas stiže u Beograd. Cilj posete je, kako navodi, da pripremi teren za novi susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kuritija 18. marta u Ohridu, kada će se nastaviti razgovori o evropskom predlogu za KiM.

ПОЗАДИНА ПЛАНА ЗА КиМ: Приштину храбре да се ЗСО не формира

Foto: D.Z.

Umesto da je iskoristio svoju ulogu medijatora i pokušao da privoli Kurtija da napokon ispuni ono što je deceniju ranije potpisano, pre nastavka dijaloga Lajčak ne samo da to nije postigao svojim boravkom u Prištini, već je Kurtija dodatno ohrabrio izjavom da ZSO trenutno nije na dnevnom redu. Uz to ga "stimulišući" viznom liberalizacijom. Upravo iz tih razloga, ali i poruka koje je posle sastanaka sa Kurtijem slao Lajčak, predsednik Srbije sumnjičav je prema agendi i susretu u Beogradu, danas i sutra. Kako je ranije poručio, ponovo će tokom dva dana pokušati da pronađe put ka normalizaciji odnosa, ali da mu ne pada na pamet da potpisuje kapitulaciju Srbije.

Vučić je odgovarajući na Lajčakove izjave iz Prištine istakao da po onome što je čuo, "teško da je napravljen nekakav napredak i da je siguran je Kurti odlučan da ne formira ZSO, a da mu je lako da to učini posle vizne liberalizacije".

- Sad se spremamo za te razgovore, posle idem u Ohrid, verujte mi da mi nije jasno o čemu da razgovaramo uopšte. Oni kažu da su razgovori bili konstruktivni, toliko su bili konstruktivni da ono jedino o čemu je trebalo da razgovaraju, rekli su da to neće da ispune - rekao je prethodno Vučić i upitao zbog čega dolaze u Beograd. - Da priznamo Kosovo? Džaba ste krečili, nađite nešto pametnije sa čim ćete da dođete, da su krenuli da ispunjavaju svoje međunarodne obaveze na koje ste i vi stavili svoj potpis.

"PRODUŽENA DISKUSIJA"

NAJAVLjUJUĆI Lajčakovu posetu, portparol EU Peter Stano je rekao kako je "cilj ovih putovanja da se produže diskusije":

- Sastaće se odvojeno sa Kurtijem i Vučićem, da bi se diskutovalo o načinima za primenu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. Namera je da se olakša dijalog i napravi napredak u procesu normalizacije.

Vučić je i sa sednice GO SNS u petak i tokom posete Pčinjskom okrugu dan kasnije ponovio da je svestan pritisaka i da će se pokušati da se sva krivica svali na Srbiju, jer neće da potpiše nezavisnost, naglasivši da je licemerno da oni koji ćute na Kurtijevo "ne" ZSO, učestvuju u dijalogu.

Da Kurti nema nameru da odustane od onoga za šta ima "vetar u leđa" međunarodne zajednice, potvrdio je i juče kada je ponovio tvrdnju "da je za punu normalizaciju neophodno uzajamno priznavanje u srži sporazuma" i ponovio da je ponudio potpisivanje u Briselu 27. februara:

- Nadam se da odbijanje Srbije da potpiše predlog u Briselu nije pokazatelj da se ne slaže sa sadržajem. Smatramo da Osnovni sporazum između Kosova i Srbije sadrži napredak ka međusobnom priznavanju.

GRČKA

KURTI je juče posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom izjavio da "ta zemlja podržava njihovu viznu liberalizaciju, evropske integracije i punu normalizaciju odnosa tzv. Kosova i Srbije. Ustvrdio je i da "Priština" može da računa na podršku Grčke po tim pitanjima.

Ministar odbrane Miloš Vučević, govoreći o Lajčakovoj poseti, istakao da Srbija nikada nije bežala od razgovora i da su svi dobrodošli.

- Pitanje svih pitanja je gde se stiglo sa Zajednicom srpskih opština, a da se onda dalje može razgovarati o svim drugim temama, osim o priznavanju nezavisnosti i ulasku tzv. Kosova u UN - rekao je Vučević za RTS.

Komentarišući najave da je sastanak u Severnoj Makedoniji mogao biti "dan D" u razgovorima Beograda i Prištine, Vučević je rekao da se "to po ko zna koji put pominje", ali da tog dana nema, već da ima mnogo teških dana i mnogo složenih razgovora, diplomatije, odbrane državnih i nacionalnih interesa.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije smatra da je jedino čime bi Lajčak eventualno mogao da se "pohvali" u Beogradu, jeste ukoliko je bilo pomaka o nekim drugim bitnim temama, eneregetici na primer, kad već o ZSO nije bilo. S druge strane, napominje Zečević, ukoliko Kurti u Ohrid dolazi sa stavom da nema ništa od ZSO, to je onda "razgovor gluvih", jer srpska strana to ne želi.

RODE: PRILIKA ZA DOGOVOR

NEMAČKI ambasador u Prištini Jorn Rode poručio je da Priština treba da ispuni obavezu formiranja ZSO. On je pozvao "obe strane u dijalogu da ne propuste priliku za dogovor u Ohridu".

- Kada je reč o ZSO, jasno je da Kurti neće da sprovede dogovoreno, a da će pokušati da pritiscima, hapšenjima, proteruje srpsko stanovništvo - kaže Zečević za "Novosti". - Kada je reč o tome što mu nude modaliteti koji nisu u skladu sa Briselskim sporazumom, jasno je da oni ne dolaze u obzir i ne znam zašto bi se njemu nudili bilo kakvi drugi modeli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!