HRVATSKI PREDSEDNIK ZORAN MILANOVIĆ PROMENIO "PLOČU": Ublažio izjavu o "otetom Kosovu"

Марија Стевановић
Marija Stevanović

01. 02. 2023. u 13:49

Hrvatski predsednik Zoran Milanović pokušao je danas da ublaži raniju izjavu da je Srbiji "oteto" Kosovo, pa je srpskim medijima poručio "bez oduševljenja, molim", te istakao svoju privrženost predstavnicima vlasti u Prištini.

ХРВАТСКИ ПРЕДСЕДНИК ЗОРАН МИЛАНОВИЋ ПРОМЕНИО ПЛОЧУ: Ублажио изјаву о отетом Косову

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

On je rekao da je situacija u Ukrajini trenutak ili početak kraja jedne prividno srpsko-ruske romanse, odnosno da će Rusija kad tad morati da prizna Kosovo.

Milanović je to rekao novinarima u Zagrebu nakon razgovora sa slovenačkom predsednicom, a na pitanje da li se čuo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je:

- Poslednji put sam telefonski razgovarao kad je bila migrantska kriza u jesen 2015. godine. Dobro je da je shvatio da mora prvo proučiti moju izjavu. To je jako dobro. Očito nije reagovao na prvu. Moja poruka ekipi u Srbiji, kojoj ne želim da pakostim, to je odavno prestala biti unutrašnja stvar Srbije. Ja jesam pravnik, ali sam političar i izabran demokratski predsednik jedne države i želim da Srbija vidi svoju zapadnu perspektivu. Mislim da svoju privrženost prema kosovskim Albancima ne treba da ističem. Da, Srbija je ostala bez Kosova. Ono je u međuvremenu priznato. Hrvatska ga je priznala među prvima i ja koristim priliku gde stignem da ljude uverim da priznaju Kosovo, ako to nisu uradili do sada -  rekao je Milanović.

On kaže da bi Srbija došla na Zapad, gde je dobrodošla, neke stvari se moraju promeniti.

- Činjenica da je situacija u Ukrajini trenutak ili početak kraja jedne prividno srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica. Naime, Srbija i Kosovo Rusiji smetaju. Rusija će kad-tad morati priznati Kosovo ili se praviti da ga priznaje da bi realizovala ono što radi u Ukrajini. A gđe je tu Srbija? Jedna mala država. Nema je - rekao je Milanović.

Izražavajući privrženost predstavnicima vlasti u Prištini, Milanović je za Aljbina Kurtija i Vjosu Osmani rekao da su njegovi prijatelji:

- Za početak će morati da daju nekakav status Zajednici srpskih opština na severu Kosova. To su potpisali. Ali ispunjavanje obaveza ih vodi dalje, a to je Zapad, rekao je Milanović i ponovio: "Moja poruka je 'bez oduševljenja, molim'".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (13)

VELIKI LJUBAVNI HOROSKOP ZA LETO 2024: Ko će procvetati, a kome zvezde i neće biti baš naklonjene