SKANDAL: Lajčak vrši pritisak na zemlje EU koje nisu priznale tzv. Kosovo

Novosti online

26. 01. 2023. u 19:33

IZASLANIK Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa predstavnicima država koje nisu priznale lažnu državu Kosovo, rekao je nemački predstavnik u Prištini Jorn Roge.

СКАНДАЛ: Лајчак врши притисак на земље ЕУ које нису признале тзв. Косово

Foto Tanjug

Govoreći o pet zemalja EU koje nisu priznale tzv. Kosovo, Rode je kazao da ne postoji garancija da će se to desiti na kraju sporazuma.

- Ne možemo donositi odluke umesto drugih zemalja EU. Niti EU može jamčiti za stav Nemačke po bilo kojem pitanju. Međutim, ulažemo napore da krenemo ka tome da ovih pet zemalja prizna (tzv.) Kosovo. Čak je i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak razgovarao sa državama koje nisu priznale (tzv.) Kosovo i ovo je zajednički napor da se ova tema završi - izjavio Rode, prenosi Ekonomija onlajn.

Predstavnik Nemačke u Prištini nije otkrio od koga je Lajčak dobio ovlašćenja i zadatak da na taj način lobira za albanske separatiste, pogotovo imajući da za takvu akciju nema konsenzusa u EU.

Lajčak je juče rekao da sa tim zemljama pregovara da usvoje "evropski predlog", kao i da "postoje pozitivne poruke da četiri od pet ovih zemalja vide da je važno da proces donese rezultate".

On je u objavama na društvenim mrežama pisao da je sa predstavnicima ovih zemalja razgovarao o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali nije objasnio zašto je onda pažnju usmerio samo na zemlje koje nisu priznali američko mrtvorođenče od države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost