ŠOLE SVESTAN DA ĆE PRIŠTINA TEŠKO U UN: Amerikanac ukazao da su Rusija i Kina jaki aduti Srbije

S. S. R.

21. 01. 2023. u 07:00

SPECIJALNI savetnik u Stejt departmentu Derek Šole, i pored "dobronamernog" saveta da su "nastojanja Beograda da se povuku priznavanja Kosova u međunarodnoj zajednici gubljenje vremena i energije" i stava da je nezavisnost lažne države gotova stvar, ipak je priznao da će biti teško da Priština ostvari članstvo u UN zbog protivljenja Rusije i Kine.

ШОЛЕ СВЕСТАН ДА ЋЕ ПРИШТИНА ТЕШКО У УН: Американац указао да су Русија и Кина јаки адути Србије

Derek Šole, Foto Tanjug

On je u izjavama koje je davao medijima, sumirajući boravak u našoj zemlji prošle nedelje, dodao da će SAD nastaviti da se zalažu za "nezavisno Kosovo u UN", što je, kako se spekuliše u javnosti, i jedna od tačaka francusko-nemačkog plana za južnu pokrajinu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da svako ima pravo na svoj stav.

- Ipak, Šole treba da proceni da li je veće gubljenje vremena to što mi radimo ili što 10 godina nakon potpisivanja sporazuma ZSO nije formirana ili to što Kosovo od 2008. nije zaokružilo nezavisnost. Žele da kažu da ih ne interesuje koliko država na svetu priznaje Kosovo i da ne prihvataju našu akciju. Da Kosovo priznaje više od 97 zemalja, koliko je većina u UN, to bi stalno naglašavali. Nastavićemo dalje sa otpriznavanjem. Ako je to gubljenje vremena, zašto su oni gubili vreme da ubeđuju zemlje da priznaju Kosovo.

Lažna država bez šansi na Ist Riveru, Foto Tanjug

Dugogodišnji diplomata Branko Branković istakao je, za "Novosti", da su priče o ulasku tzv. Kosova u svetsku organizaciju, plašenje "mečke rešetom" i da je to dok postoje ovakve UN - nemoguće.

- Uveren sam da Rusi i Kinezi to nikada neće prihvatiti i da će uložiti veto u Savetu bezbednosti. U tom telu imamo pet stalnih i deset nestalnih članica, među kojima su i zemlje koje ne priznaju tzv. Kosovo. Nemaju ni dvotrećinsku većinu u Generalnoj skupštini. I kada sve to stavite na tas, priča o članstvu u UN je utopija. Da bi uradili nešto po pitanju članstva, mora da se menja Povelja UN. Za to je takođe potrebna dvotrećinska većina, pa je i tako jasno da su u pitanju prazne priče.

Branković dodaje da se godinama bavio diplomatijom i da nikada nije neozbiljnije stvari doživeo u međunarodnim odnosima, kao kada je reč o Kosovu i Metohiji.

- Svi znaju da Kosovo ne može da bude država. Sa druge strane, posle slučaja Ukrajine gde se Evropa opekla, ali i drugi delovi sveta, ništa više neće biti isto, jer je jasno da dominacija i komandna politika SAD više ne postoje. Evropi više posle svega treba Srbija u EU, nego što nama treba Evropa - istakao je Branković.

UČLANjENjE - NEMOGUĆA MISIJA

PREMA pravilima, zahtev za članstvo podnosi se generalnom sekretaru UN, a razmatra ga Savet bezbednosti. Preporuka za prijem mora da dobije podršku devet od 15 članica, ali pod uslovom da nijedna od pet stalnih članica - Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD, ne glasaju protiv. Ukoliko podnosilac prođe SB, sledi glasanje u Generalnoj skupštini, gde je potrebno dve trećine glasova. To je za tzv. Kosovo nemoguća misija, jer od 193 članice, mogu da računaju na najviše 83, a mora da glasa najmanje 128.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju