PREDSEDNIK OPŠTINE ŠTRPCE DALIBOR JEVTIĆ: Kurti će pre da ode sa vlasti nego da formira ZSO

Tanjug

14. 01. 2023. u 15:40

PREDSEDNIK Opštine Štrpce Dalibor Jevtić rekao je danas da je viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole poručio Aljbinu Kurtiju da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti formirana do proleća, s njim ili bez njega.

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ШТРПЦЕ ДАЛИБОР ЈЕВТИЋ: Курти ће пре да оде са власти него да формира ЗСО

Foto Tanjug

-Nama je takva informacija preneta na sastanku sa Šoleom i američkom delgacijom, ali ja od Kurtija ne očekujem da će to da uradi i pribojavam se da će ponovo doći do nekog incidenta, jer on kada god neka takva poruka dođe iz Vašingtona na taj način skerće pažnju sa toga, rekao je Jevtić za Tanjug.

Istakao je da je jasno da EU nema mehanizama uticaja na Kurtija, kako bi ga naterala da primeni bilo kakav dogovor i da Vašington igra ključnu ulogu.

Jeftić je dodao da svi izaslanici za KiM manje-više razumeju da je problem u Prištini i ocenio kako Kurti ne želi da ostane upamćen po tome što je postigao neki dogovor sa Srbima, a posebno ne po tome što im je dao nekava prava na KiM.

-Mislim da Kurti neće formorati ZSO i da će se, ma koliki pritisci bili na njega, pre povuići sa vlasti negeo da ispuni međunarodne obaveze Prištine, naglasio je Jevtić.

On je rekao da kod srpskog stanovništva u Štrpcu, posle pucanja i fizičkog napada na srpske mladiće za Badnji dan, postoje pomešana osećanja straha, prkosa i ponosa.

-Ali u suštini svakako da postoji zabrinutost građana, što sam ja preneo u razgovorima sa predstavniciam Kfora i kosovsje policije. Sa druge strane, veliko je nepoverenje u kosvske institucije. Mi smo upozoravali da ovako nešto može da se dogodi ukoliko se nastavi retorika Aljbina Kurtija koji nas naziva krimilancima i teroristima i da neko pomisli da je u redu da puca u Srbe, jer puca u nas kao u teroriste i kriminalce i da za to neće da bude osuđen, rekao je Jevtić.

On je naglasio da se hapšenjem čoveka koji je pucao na Srbe ne završava problem.

-Narativ koji se pojavio nakon hapšenja počinioca ovog pokušaja ubistva da je on to uradio u samoodbrani i da je heroj upozorava da smo daleko od toga da je samo hapšenjem sve završeo. Naprotiv, ,mora da se radi preventivno i to sam tražio od Kfora i kosovke policije, naveo je J.

Dodao je da je njihovo prisustvo na terenu poslednjih dana povećano, ali je oceni kako nije stvar samo u tome da se to prisustvo vidi, nego i da se druge stvati promene.

-Zato je najveća odgovornost na onima koji šire takvu retoriku i politiku mržnje prema jednom narodu. Tu je izvor problema i to međunarodna zajednica mora da shvati, jer jedino ona može Kurtiju da kaže da je dosta bilo i da su rezultati njegove politike drastično uvećan broj incidenata, smatra on.

Ocenio je kako je jedina dobra vest koja je proistekla iz njegovih sastanaka sa predstavnicima kosovske policijeto što je određeni broj Srba iz policijske stanice u Štrpcu raspoređen na severu Kosova.

Jevtić je rekao da je 6. januara bio jako težak dan, jer su ljudi bili puni gneva zbog svega što se desilo i da ke bilo vrlo teško držati situaciju pod kontrolom.

-Naš interes nije to, nego mir i zato ćemo se boriti na demokratski način. Imali smo i veliki protest 8. januara, iako su neki želeli da i tada bude incidenata i da se Srbi optuže, mi smo poslali poruku mira i da nismo mi ti koji prave probleme, rekao je Jevtić.

-Možda je u takvim ternucima najlakše upotrebiti zapaljivu retoriku govorima koji će nekima prijati, ali to rade neogovorni. Mi smo odgovorni i ja vidim koliko je predsednik Vučić napadan zbog odluka da se kriza na severu reši na miran način i zbog uklanjanja barikada. Ne znaju da je predsednik uradio upravo ono što svaki državnik treba da uradi, a to je da se obezbedi mir i život, naglasio je Jevtić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VUČIĆ O GLASANJU ZA REZOLUCIJU O SREBRENICI: Očekuju sigurnu većinu i hoće da zadaju udarac Srbima i Srbiji