VUČIĆ POSLE SASTANKA SA ALIJEVIM: "Ne postoji način da Azerbejdžan okrenete protiv Srbije" (VIDEO)

Novosti online

21. 12. 2022. u 11:32

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Bakuu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА АЛИЈЕВИМ: Не постоји начин да Азербејџан окренете против Србије (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Predsednik Alijev je na početku obraćanja istakao važnost poštovanja suvereniteta zemalja i međunarodnog prava, i istakao da je zabrinjavajuće što vidimo kršenje tih principa.

- U oblasti trgovine sa Srbijom ćemo imati povećanje, to može biti mnogo bolje. Radićemo i na poboljšanju saradnje u saobraćaju, s obzirom na to da veliki saobraćajni koridori idu preko naših zemalja. Oblast energetike je takođe u fokusu naše saradnje - rekao je Alijev.

Predsednik Vučić je rekao da svaki put kada dođe u Azerbejdžan vidi ogromne promene i napredak.

- U savremenom svetu malo je mesta gde možete da vidite takav ubrzani progres kao u Azerbejdžanu. Neko bi mogao da kaže da je to zbog nafte ili gasa. Ja znam zemlje koje imaju deset puta više nafte ili gasa od Azerbejdžana, a u deset puta su lošijoj poziciji. To govori o snazi rukovodstva, predsednika Alijeva, koji zna sa čime se suočava. To pokazuje koliko je važno da rukovodstvo ima viziju - rekao je predsednik.

On je, da bi ilustrovao koliko je važna ta vizija, ispričao priču koju su mu rekli partneri iz UAE.

- Stari Bin Zajed je još 1971. godine išao u Libiju, i rekao je da se nada da će za 40 godina njegova zemlja da bude kao Libija. Libija i danas ima više nafte od Emirata, ali pogledajte kako izgleda danas Libija, a kako izgledaju Emirati. Tako je i u Azerbejdžanu, kada neko domaćinski i sa ljubavlju vodi svoju zemlju, kao predsednik Alijev - kaže Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da oseća istinsko poštovanje prema svom azerbejdžanskom kolegi.

- On je meni rekao da jedva prepoznaje neke delove Beograda kada je došao. Razgovarali smo o svim oblicima saradnje. Ne postoji način da Azerbejdžan okrenete protiv Srbije, ili Srbiju protiv Azerbejdžana. Ne postoji taj pritisak. Podržavamo teritorijalni integritet jedni drugih, i zahvalan sam mu što razume teškoće sa kojima se suočavamo. Ali sam mu zahvalan što mogu od njega da preuzmem i znanje, i što realnije i ozbiljnije mogu da sagledam šta nas čeka u budućnosti - kazao je Vučić.

On dodaje da možemo sarađivati na mnogo polja, posebno u energetici, i da je tema bio i transmisioni sistem kojim bi se Srbija priključila na konekciju između Azerbejdžana i EU.

- Pričali smo i o vojnoj industriji, kao i o radu na nekim zajedničkim proizvodima sa kojim bismo izašli na treća tržišta. Zato se i sastajemo tako često, i nastavićemo bliske kontakte. Imao sam sastanak i sa ministrom vojne industrije, i mnogo smo naučili po tom pitanju od Azerbejdžanaca - ističe predsednik.

Vučić kaže da danas vidimo kako mnogo veće zemlje gube snagu, i koliko je važna vojska.

- Beskrajno sam zahvalan predsedniku Alijevu, i nadam se da ćete ponovo posetiti Srbiju, i da će vam biti stalna stanica, neka vrsta druge otadžbine. Ja uvek rado stižem u Baku, i verujem da ćemo zajedničkim snagama uspeti da otvorimo nove vidike naše saradnje. Zadovoljan sam ovom posetom, i mnogo od nje očekujem, i srećan sam što sam naučio toliko - rekao je on.

Znaćemo da gradimo naše čvrste veze i prijateljstva u budućnosti, zaključio je predsednik Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (159)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)