RAZLUPALI SRPSKE LOKALE: Kurtijev teror i na Nikoljdan, ekstremisti divljali u Bošnjačkoj mahali

D. Z. /S. S. R.

20. 12. 2022. u 08:00

U NOĆI između nedelje i ponedeljka, razbijena su četiri lokala u mešovitom naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice, čiji su vlasnici Srbi. Jedan TV servis je potpuno demoliran, a na dve kafane obijeni su prozori i vrata. Albanski izlozi koji su pored ostali su neoštećeni.

РАЗЛУПАЛИ СРПСКЕ ЛОКАЛЕ: Куртијев терор и на Никољдан, екстремисти дивљали у Бошњачкој махали

Foto: D. Zečević

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je sada jasno sa kojom namerom je kosovska policija s dugim cevima poslata u mešovite srpske sredine na KiM:

- Iskustvo nas uči da nasilje nad zajednicama i narodima počinje napadima na njihovu imovinu, i zato je neophodno da Unmik i Kfor hitno stanu u zaštitu Srba i njihove imovine, jer istorija ne prašta ravnodušnost u ovakvim situacijama. Izlozi su razbijeni u napadu ekstremista, i takoreći pred očima međunarodnog prisustva, čime su na najogoljeniji način potvrđene i namere i prava priroda Kurtijevog režima. Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se širom sveta u znak sećanja na tragediju koja je otpočela upravo lomljenjem izloga, i ovo je nedvosmislena potvrda da je Kurtijeva ideologija i praksa najogoljeniji fašizam.

Petković je dodao da ekstremisti premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija Srbima ne dozvoljavaju čak ni da u miru proslave Svetog Nikolu:

- Kurti se očigledno nada da će stvaranjem atmosfere straha i neizvesnosti obeshrabriti Srbe na severu Kosova i Metohije i otupeti njihovu rešenost da istraju u pravednoj borbi, ali srpski narod je izdržao i gore zulume i pobeđivao je i veće nasilnike od njega, pa će tako pobediti i ovoga puta.

Umesto u svojim kućama, Srbi sa Kosova i Metohije proslavili su Svetog Nikolu na barikadama, uz molitvu i želju da prestanu da žive u strahu. Tako su domaćini u Zvečanu doneli posluženje za okupljene koji već 11. dan traže svoja prava.

OSNOVCI PONOVO U KLUPAMA

NA severu KiM prisutne su pojačane patrole Kfora, a barikade i administrativne prelaze povremeno nadleću helikopteri.Ugostiteljski objekti na severu KiM ne rade, deca su se vratila nastavi u osnovnim školama, dok se nastava u srednjim odvija onlajn.

Ivan Zaporožac, načelnik školske uprave Kosovske Mitrovice, rekao je da se mole svetitelju da im da snage i upornosti da izdrže sve nedaće sa kojima su suočeni.

Zahtevi okupljenih na barikadama ostaju isti. Traže da se oslobode uhapšeni i da se povuku policajci koji su protivpravno sa juga raspoređeni na sever Kosova, kao i da se formira Zajednica srpskih opština dogovorena Briselskim sporazumom pre skoro 10 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)