KURTI BRANI OSUĐENOG RATNOG ZLOČINCA I NAPADA SRBIJU: Monstruozna dela "lider" lažne države pravda Ukrajinom i glupostima o "genocidu"

Novosti online

16. 12. 2022. u 21:11

SAMOZVANI premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti reagovao je na kaznu od 26 godina zatvora koju je Specijalni sud odredio Saljihu Mustafi za ratne zločine ocenivši je nepravednom.

КУРТИ БРАНИ ОСУЂЕНОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНЦА И НАПАДА СРБИЈУ: Монструозна дела лидер лажне државе правда Украјином и глупостима о геноциду

Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ/Shutterstock/ilustracija

Kurti je nakon današnje odluke istakao na Fejsbuku da je "(tzv.) Kosovo solidarno sa OVK i njenom pravednom borbom.

On je između ostalog naveo da "postoje hiljade ubica iz Srbije koji nikada nisu osuđeni niti im je suđeno za zločine koje su počinili na Balkanu".

- Samo 26 Srba osuđeno je za preko 12.000 ubistava i preko 20.000 seksualno zlostavljanih na (tzv.) Kosovu. Čini mi se da je svaki od srpskih osuđenika u proseku ubio preko 462 Albanca i silovao 770 ljudi. A ipak su dobili mnogo blaže kazne od ove danas Saljihu Mustafi, koji se borio ne da osvoji drugu zemlju, već da oslobodi svoju zemlju - dodao je Kurti.

On je ocenio da je presuda nečuvena.

- Kakva je poruka koju ova presuda daje Ukrajincima koji se danas bore protiv agresora? Ostajem u nadi da će nezavisne institucije pravde shvatiti nepravdu i da će se odraziti na druge nivoe presude. Borba svakog naroda protiv osvajača i okupatora je univerzalno pravo. Neprihvatljivo je kada se oslobodiocu sudi strože od genocidnog agresora. Danas i uvek smo solidarni sa borcima i sa našom OVK - zaključio je Kurti.

Specijalni sud osudio je bivšeg pripadnika OVK  Saljiha Mustafu na 26 godina zatvora za ratne zločine. 

Kako je sudija u obrazloženju presude naveo "OVK je zatvorenike držala u očajnim uslovima".

- Zatvorenici u Zlašu su držani u žalosnim uslovima. Spavali su na zemlji, u lokvama vode, zatočenici nisu imali dovoljno hrane. Ostali su tri dana bez hrane. Kada su tražili vodu, vojnici OVK su urinirali po njima. Sud je utvrdio da zatočenicima nije ukazana medicinska pomoć. Zatvorenike su psihički i fizički maltretirali. Tukli su ih udarcima i šamarima. Zatočenici su ih izvodili jednog po jednog i slali na jasle i tući ih ispitivali - naveo je sudija.

Mustafini podređeni su naneli velike fizičke i psihičke bolove šestorici zatvorenika, pokušavajući da izvuku informacije od njih.

- Dvojicu od šestorice zatočenika Mustafini podređeni nisu pustili. Jednog su drugi zatočenici videli gotovo mrtvog, a kasnije je pronađen mrtav. On je bio jedan od dvojice zatočenika u kompleksu Zlaš. Pripadnici OVK su jednog od zatočenika ubili vatrenim oružjem - navedeno je između ostalog u obrazloženju.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna