TENZIJE NE POPUŠTAJU NA KIM: Danas sastanak ministara EU i o Kosmetu

Novosti onlajn

13. 12. 2022. u 07:51

SRBI koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama.

ТЕНЗИЈЕ НЕ ПОПУШТАЈУ НА КИМ: Данас састанак министара ЕУ и о Космету

Foto: D.Z.

Sever Kosmeta blokiran je i od strane kosovske policije, a preko prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni peške. Škole na severu Kosova i Metohije i danas neće raditi.

Dejanu Pantiću, bivšem policajcu koji je pre tri dana uhapšen na prelazu Jarinje, određen je pritvor do 30 dana. Odluka sudije iz Prištine stigla je bez obrazloženja.

Tenzično već nekoliko dana

Povišene tenzije traju već nekoliko dana. Kosovska policija je u četvrtak zaplenila gotovo sve vino iz vinarije porodice Petrović iz Velike Hoče. Specijalne policijske jedinice sa cisternom zaplenile su 42.000 litara vina, a sin vlasnika vinarije pretio je da će skočiti s krova.

Podsetimo, u dvorište dečjeg vrtića u Leposaviću ušla su vozila specijalnih jedinica kosovske policije, među kojima i borbeno vozilo, koja su posle kraćeg zadržavanja ispod prozora objekta, u kome se nalaze deca predškolskog uzrasta, napustila krug obdaništa. Istovremeno, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je tokom posete Beču da će Priština tokom ovog meseca podneti zahtev Briselu za članstvo u EU.

U večernjim časovima više od 300 naoružanih specijalaca kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo je iz Južne u Severnu Mitrovicu.

Kao odgovor na upad naoružanih specijalaca, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je na konferenciji za medije rekao da će Beograd razmotriti povratak do 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244.

Potom je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je usaglašen tekst zahteva koji će biti poslat komandantu Kfora za povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju KiM u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Zbog hapšenja Dejana Pantića u jutarnjim časovima u subotu, Srbi sa severa Kosova i Metohije su počeli da se okupljaju i postavljaju barikade.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)