PETER STANO: Imenovanje Rašića razočaranje, nije u saglasnosti sa ustavom

Tanjug

02. 12. 2022. u 14:42

EVROPSKA unija i 27 država članica pozivaju Prištinu da poštuje sve proceduralne korake kada se imenuje ministar koji dolazi iz nevećinske zajednice i da imenovanja ministara budu u saglasnosti za kosovskim ustavom, izjavio je danas portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Peter Stano.

ПЕТЕР СТАНО: Именовање Рашића разочарање, није у сагласности са уставом

Peter Stano, Foto Instagram/Tviter

Stano je dodao da je imenovanje Nenada Rašića za EU razočaranje, jer ne ispunjava ono što je predviđeno ustavom.

"Rekli smo veoma jasno oko imenovanja Nenada Rašića, kao ministra, da je vitalno važno da sva ministarska imenovanja budu u saglasnosti za ustavom Kosova. EU i 27 država članica pozivaju Kosovo da poštuje sve proceduralne korake kada se imenuje ministar koji dolazi iz nevećinske zajednice. To treba da se poštuje", rekao je Stano na konferenciji za novinare.

On je naveo da je ovo imenovanje za njih razočarenje zato što ne ispunjava ono što ustav zahteva, kao i da to treba da reši ustavni sud Kosova.

"Usklađenost sa ustavom je ključan zahtev i očekujemo od Kosova da se toga pridržava“, istakao je Stano, prenosi RTS pisanje Tanjuga.

On je naglasio i da svih 27 država članica EU očekuje evropsko ponašanje, bilo da se radi o retorici, akciji ili rešavanju problema.

"Što se tiče Kosova, mi smo juče komentarisali potez. U okviru dijaloga između Beograda i Prištine međusobno poverenje je ključno", rekao je portparol EU.

Stano je ponovio da "treba imati evropsko ponašanje kada imate evropske aspiracije, a to podrazumeva uzdržavanje od unilateralnih koraka, od koraka koji donose eskalaciju i tražiti rešenja na evropski način".

Stano je ocenio i da je situacija na terenu "krhka".

"Imali smo eskalaciju i EU je pozvala dve strane da smire tenzije posle unilateralnih koraka i provokacija. Bezbednosna situacija na terenu je krhka i to mora da se ima na umu. Svaka akcija koja može da poveća tenzije, mora da se izbegne. Podsećam na poziv EU i 27 država članica upućen obema stranama da rade na vraćanju kosovskih Srba u institucije u skladu za obavezom dogovora", istakao je portparol.

Što se tiče samita u Tirani između EU i Zapadnog Balkana, portparol Evropske komisije Erik Mamer je danas izjavio da je samit EU-Zapadni Balkan veoma važan i da očekuju da svi lideri Zapadnog Balkana budu prisutni zajedno za liderima EU institucija i liderima država članica.

Stano je na ovo dodao da je ovaj samit posebno važan u današnjim geopolitičkim uslovima i za pravi put u regionu.

On je takođe naglasio da je poseta specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini, koja se najavljuje za iduću sedmicu, "nastavak njegovih prethodnih razgovora prošle nedelje".

"On je često u regionu, putuje kad god je to neophodno da se sretne sa partnerima i ova poseta je deo njegove radne agende", rekao je Stano odgovarajući na pitanje da li je ta poseta bila ranije planirana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti