VANREDNO VUČIĆEVO OBRAĆANJE NACIJI: Pažljivo ćemo donositi odluke o svakom svom potezu i daćemo sve od sebe da sačuvamo mir

Novosti online

21. 11. 2022. u 19:13 >> 19:25

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti po povratku iz Brisela.

ВАНРЕДНО ВУЧИЋЕВО ОБРАЋАЊЕ НАЦИЈИ: Пажљиво ћемо доносити одлуке о сваком свом потезу и даћемо све од себе да сачувамо мир

Foto Tanjug

- Ponosan sam na činjenicu što je delegacija Srbije došla u Brisel sa jasnom namerom i da razgovara i da se dogovara, da pristaje na kompromise, da ne traži dlaku u jajetu i da po svaku cenu sačuvamo mir, živote ljudi i stabilnost celog regiona. Ja se toga ne stidim - rekao je Vučić.

Kaže da su se predstavnici Srbije ponašali odgovorno jer smatra da nema majke koja bi želela da joj se dete vrati u kovčegu.

- Kompromis za nas nije loša reč - rekao je on i naveo da je Srbija dala sve od sebe i u više navrata prihvatala nove zahteve.

Predsednik kaže da je posle sat i po vremena znao da nema ništa od dogovora, imajući u vidu ponašanje prištinske strane.

Foto: RTS Printskrin

On kaže da je potvrdio da Srbija nema problem sa "KS tablicama" i da je spremna da ih prihvati, imajući u vidu da su statusno neutralne. Tada je druga strana reagovala burno.

- Rekao sam da možemo da otvorimo sve teme, ali moramo da implementiramo ono što je već potpisano, što je na snazi. Kada to kažete, odjednom vidite svu suštinu problema. Oni pokušavaju da nam kažu da ćemo možda jednog dana dobiti ZSO, ali tek kad prihvatimo njihovu tzv. nezavisnost. Oni ne shvataju da je ZSO produkt Briselskog sporazuma i da to što su potpisale dve strane, uz potpis EU... Kako da im verujemo za bilo šta u budućnosti, ako nisu u stanju da poštuju ono što je potpisano u prošlosti? - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je bolje 100 godina da razgovaramo, nego jedan dan da se sukobljavamo.

- Očigledno je da neko drugi mesecima planirao sukobe. Nije slučajno što je večeras sve što postoji od policije u Prištini je poslato na četiri destinacije. Svuda su postavili svoje specijalne jedinice. Za nas je problem što Srbi dovoljno dobro znaju da nije njihova obaveza da plaćaju harač koji nije propisan nijednim aktom. Postoji ogroman bes kod srpskog stanovništva na severu Kosova i Metohije i ja ću večeras ponovo imati sastanke sa Mojsilovićem i Vučevićem, a onda ću od 11 sati večeras imati sastanak sa Srbima sa Kosova i Metohije. Moja molba njima je da pokušamo da sačuvamo mir - rekao je Vučić.

On je rekao da moramo da budemo zabrinuti, ali nema razloga za paniku.

- Kada imate posla sa neodogovrnim ljudima koji se igraju životima tuđe dece sa takom lakoćom... Danas sam video koliko puta je Žozep Borelj upozorio predstavnike Prištine da imaju obaveštajne podatke o situaciji na terenu. Mi smo malopre dobili obaveštajne podatke da je situacija na ivici sukoba. Srbi moraju da razumeju našu molbu i naš zahtev. Zato ću do kasno u noć da ostanem. Još jednom molim međunarodnu zajednicu i zapadne sile koje su uvek imale uticaj na Prištinu da pokušaju da ga iskoriste i da pokušaju da Kurtija i druge i Prištini privedu poznaniju prava i da sačuvamo mir - rekao je Vučić.

Vučić je zahvalan predstavnicima EU zbog strpljenja koje su pokazali.

- Ja njima nemam šta da zamerim. Čak i kada su Albanci želeli da sve uvežu u sporazum o stabilizaciji odnosa, ja sam rekao da nema problema, ali da se stavi da je neophodno da se implementira ono što je već potpisano. Kada dođete do te teme, oni kažu da je to potpisala bivša vlast. Vi tada možete samo da čupate kosu i ne znate šta ćete sa sobom. To nema smisla. Uz svu moju zabrinutost, radićemo sve što možemo i uvek ćemo biti spremni za kompromisna rešenja i nastavak razgovora - kazao je predsednik.

On je objasnio da su Srbi na Kosovu i Metohiji siti svega.

- Srbija će biti veoma posvećena miru. Pažljivo ćemo donositi odluke o svakom svom potezu. Narodu na Kosovu i Metohiji želim da kažem da ćemo dati sve od sebe da budu bezbedni, ali ako neko misli da može da provodi proterivanje našeg naroda, ubijanje i ranjavanje naših ljudi, moje je da ponovim da ćemo biti uz svoj srpski narod i da ga nećemo ostaviti na cedilu. Čuvaćemo mir i stabilnost, ali srpski narod mora da zna da iza sebe ima svoju srpsku državu u skladu sa Poveljom UN, Rezolucijom 1244 i svim onim na šta se pozivaju zapadni partneri kad govore o Ukrajini - rekao je Vučić.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

POGLEDAJTE KAKO JE PUTIN ISPRATIO SI ĐINPINGA: Dva zanimljiva detalja koja upadaju u oči (VIDEO)