OGLASILA SE ANA BRNABIĆ: Vlada Republike Srbije stoji uz naš hrabri i dostojanstveni narod na Kosovu i Metohiji

Novosti online

05. 11. 2022. u 16:25

PREDSTAVNICI Srba sa Kosova i Metohije su odlukom da suspenduju svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini jednostavno samo stali u odbranu međunarodnog javnog prava i Briselskog sporazuma, saopštila je danas predsednica Vlade Ana Brnabić.

ОГЛАСИЛА СЕ АНА БРНАБИЋ: Влада Републике Србије стоји уз наш храбри и достојанствени народ на Косову и Метохији

foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

- Ovime je naš narod na Kosovu i Metohiji poručio da samo želi mir, da veruje u vladavinu prava i da veruje u sve one partnere iz međunarodne zajednice koji su učestvovali u postizanju različitih sporazuma tokom proteklih godina – pre svega Briselskog sporazuma kao Prvog sporazuma o normalizaciji, a onda i svih ostalih sporazuma, koji uključuju i pitanje tablica. U svojoj borbi za mir, stabilnost, vladavinu prava i poštovanje svih potpisanih sporazuma, imaće uvek punu podršku Vlade Srbije. 

Histerija u prištinskoj političkoj javnosti i medijima je primer apsurda, jer ne samo da nije reč o pozivanju na sukobe, već je upravo reč o miroljubivoj i demokratskoj reakciji koja je odgovor na kontinuirano jednostrano kršenje sporazuma, nepoštovanje kako Srba na Kosovu i Metohiji, tako i Evropske unije koja je garant Briselskog sporazuma. 

Paralele koje ekstremisti u Prištini povlače sa Ukrajinom i Donbasom su neukusne, neprimerene i nesuvisle, ali dovoljno celom svetu govore o onima koji ih koriste.

Srbi na Kosovu i Metohiji su tokom prethodne decenije pokazali trpeljivost i tolerantnost, upravo zato što žele mir i zato što veruju u vladavinu prava. Svake godine se broj napada na Srbe povećavao, nelegalno im je oduzimana imovina, retki povratnici su najbrutalnije maltretirani i ponovo proterivani, nevini ljudi hapšeni i osuđivani suprotno Briselskom sporazumu, doživeli su i da im je pravo glasa, kao osnovno demokratsko pravo uskraćeno, i ni jednom nisu reagovali na način da ugroze mir. Sada su, jednostavno, saterani u ćošak i i dalje se služe samo i isključivo demokratskim sredstvima u borbi za goli opstanak. 

Još jednom – jedino što žele je da vide implementaciju potpisanih sporazuma, i ništa više od toga. 

Vlada Republike Srbije ostaje čvrsto opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i stoji uz naš hrabri i dostojanstveni narod na Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (52)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)