NIJE SAMO U RAŠKOJ: Vučević otkrio gde su sve uočeni dronovi koji su špijunirali Vojsku Srbije

Novosti online

02. 11. 2022. u 08:31

MINISTAR odbrane Miloš Vučević, govorio je jutros o onome šta se dešavalo prethodnih dana na području iznad Merdara i okolini Raške, poručujući da će nebo koje je pod kontrolom Vojske Srbije biti apsolutno zaštićeno.

НИЈЕ САМО У РАШКОЈ: Вучевић открио где су све уочени дронови који су шпијунирали Војску Србије

Foto: Printskrin RTS

- Ne samo juče, prethodna tri dana, naša Vojska uočava određene objekte, bespiltone letelice, koji se kreću na liniji administrativnog razdvajanja, u Kopnenoj zoni bezbednosti, na teritoriji KiM, čak sa povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije, odnosno pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica Vojske Srbije i određenih vojnih objekata, odnoso kasarni. Nije to samo pitanje ulaska u Raški okrug, Vojska Srbije ima saznanja, odnosno uočila je objekte i u pravcu kretanja preko Nišavskog i Topličkog okruga – kazao je Vučević.

- Imajući u vidu iskustva i na ukrajinskom frontu, u kontekstu sporog administrativnog donošenja odluka, predsednik republike je, kao vrhovni komandant, Vojsci Srbije izdao izvršnu naredbu da svaki takav objekat bude uklonjen - dodao je ministar i poručio "mi ćemo apsolutno štititi nebo koje je pod kontrolom Vojske Srbije, našim sistemima, u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom ".

- Nebo će biti bezbedno i sigurno za sve građane Srbije, Vojska Srbije ima i kapaciteta i sposobnosti da odgovori na svaki taj zadatak. I da bi razbili tu nejasnoću, naši lovci migovi 29 nisu patrolirali zbog dronova, oni su vršili, kao što je i premijerka rekla redovno policijsko patroliranje, kontrolu našeg neba, a Vojska može i sa avionskim mitraljezima, topovima, a i nekim drugim tehničko - tehnološkim sredstvima da odgovori na ove izazove.

Odakle dolaze dronovi

- Ne mogu da vam kažem čiju su to dronovi, ali mogu da vam kažem da dolaze sa teritorije Kosova i Metohije. Rekao bih da se sve to odvija u kontekstu nadzora, kontrole, pokušaja praćenja aktivnosti Vojske Srbije, na teritoriji koja je pod našom kontrolom. Sasvim je prirodno da Vojska Srbije ima svoj program rada, da postupa u skladu sa smernicama, naredbama vrhovnog komandanta, da mi u toku imamo velike vežbe, od severa do juga, Manevri 22. Očekujem da predsednik sutra poseti deo jedinica na Pasuljanskim livadama i uveri se kako teku vojne vežbe - kazao je Vučević.

Kaže da je iz Prištine bilo mnogo netačnih naslova, da se Vojska Srbije koncentriše na administrativnim linijama.

- Praveći bauk od toga neko pokušava da kroz to špijuniranje dođe do nekih informacija - istakao je Vučević. - Vojska radi svoje aktivnosti kako je zacrtano, čuva svoje oružje i oruđe.

Prema njegovim rečima, Vojska je ključni atribut države, to je oružana sila, to nije društvo ljubitelja markica, to je oružana sila koja brani državu.

- Predsednik je izdao naredbu o podignutom stepenu borbene gotovosti, to nije najveći stepen borbene gotovosti i naravno da Vojska Srbije mora da bude spremna u svakom trenutku da izvrši naredbu - naveo je ministar i dodao da će svaki dron, koji bude uočen, biti eliminisan ili stavljen pod kontrolu.

Foto D. Milovanović

O bezbednosnim rizicima

Na pitanje kakvi su bezbednosni rizici trenutno, Vučević kaže da ne može da kaže da ne postoje, pre svega zbog neodgovornog ponašanja administracije u Prištini.

- Svakako ono što se dešava na Kosovu i Metohiji i što preti da se i dalje dešava, a govorim o jednostranim odlukama i napuštanju koncepta dijaloga, to su procesi koji mogu da dovedu do eskalacije, da ugroze bezbednost života, imovine Srba sa KiM i Srbija mora da reaguje, a naša poruka je nema nove Oluje, Bljeska, 2004 - kaže.

Ukazuje na to da Srbija ne igra ratne igrice i da smatra da je bolje 1.000 dana za pregovaračkim stolom, nego sat u rovu, ali da to ne znači da smo slabi, da se plašimo.

- Pozivamo sve učesnike, pre svega Prištinu, ali i zemlje Kvinte da vrati Prištinu za pregovarački sto i da prestane ta politika jednostranih odluka i podizanja konstantnih tenzija - poručio je.

Više letelica

Ministar navodi da je uočeno više letelica.

- Uočeno je više letelica i bilo je više kretanja, neki su ulazili na teritoriju centralne Srbije, a neki su se kretali po liniji administrativnog prelaza, odnosno Kopnene zone bezbedbnosti. Nije to jedan nalet, kompleksna je stvar.

Predsednik je izdao momentalno naredbu, koja god bespilotna letelica uđe u prostor Vojske Srbije, biće oborena ili stavljena pod našu kontrolu - kaže Vučević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe