SPECIJALCI NA NOGAMA, PODIGNUTI I "MIGOVI": Podignut nivo borbene gotovosti, brigade za specijalna dejstva maksimalno spremne za akciju

D. MILINKOVIĆ/ R. DRAGOVIĆ

02. 11. 2022. u 08:00

PREDSEDNIK Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić izdao je zvaničnu naredbu da sve neprijateljske bespilotne letelice na teritoriji centralne Srbije budu momentalno uništene.

СПЕЦИЈАЛЦИ НА НОГАМА, ПОДИГНУТИ  И МИГОВИ: Подигнут ниво борбене готовости, бригаде за специјална дејства максимално спремне за акцију

Predsednik Vučić, Foto Tanjug/ Ministarstvo odbrane

Kako "Novosti" saznaju, predsednik se na ovaj korak odlučio posle incidenta koji se desio na području iznad Merdara i u okolini Raške, kada su nepoznati dronovi osmatrali kasarne i položaje Vojske Srbije.

U cilju sprečavanja daljih neprijateljskih aktivnosti, podignuti su srpski "migovi 29" u akciji praćenja i eventualnog napada na neprijateljske letelice. Nedugo zatim, uočeni objekti napustili su vazdušni prostor centralne Srbije, a da to nisu učinili, bili bi uništeni jer je vrhovni komandant izdao naređenje da se odmah dejstvuje protivvazduhoplovnim oruđem.

Vojska Srbije od juče je u stanju pripravnosti, odnosno u podignutom stepenu borbene gotovosti u kojem može da odgovori na svako ugrožavanje bezbednosti njenih građana. Tu naredbu izdao je predsednik države Aleksandar Vučić, kao vrhovni komandant oružanih snaga, zbog novonastale situacije na Kosovu i Metohiji.

SPREMNI Vučević obišao kasarnu "Stefan Nemanja" u Raški, Foto Ministarstvo odbrane

Nakon što je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rešio da se ogluši na sve apele i iz Vašingtona i iz Brisela i samo delimično odloži odluku o preregistraciji srpskih tablica, odnosno da ona ide u tzv. fazama, kršeći tako sve dogovore i sporazume, podignute su tenzije u pokrajini. Srbi sa KiM odbijaju da se povinuju nelegalnim odlukama iz Prištine i odlučni su da u tome istraju.

Prema našim saznanjima, okosnica proglašenog povišenog nivoa borbene gotovosti VS jeste maksimalna spremnost snaga za brzo reagovanje - 72. brigade za specijalna dejstva i 63. padobranske brigade, kao i pojedinih jedinica Kopnene vojske.

Viši nivo borbene gotovosti u aktuelnom slučaju, kako nezvanično objašnjavaju u VS, biće najuočljiviji u jedinicama Kopnene vojske uz administrativnu liniju sa KiM. Reč je o delovima Druge, Treće i Četvrte brigade Kopnene vojske, kao i posadama na stalnim dežurstvima u bazama Kopnene zone bezbednosti.

Ministar odbrane Miloš Vučević, koji je juče  sa načelnikom Generalštaba VS, generalom Milanom Mojsilovićem i najodgovornijim starešinama Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i PVO i MUP obišao kasarnu "Stefan Nemanja" u Raški, naveo je da je stanje u jedinicama na visokom nivou, a moral na najvišem.

Vučević je poručio da niko ne želi sukobe i ratove, niti mu pada na pamet da se igra takvih igara:

- Zalažemo se za dijalog, bolje je hiljadu dana pregovarati, nego jedan dan biti u tranšeji ili rovu. Ali ne možemo biti opušteni. Nesporno da Priština radi na naoružavanju svojih snaga, suprotno Rezoluciji 1244, Kumanovskom sporazumu, i da postoji intencija da ono što oni zovu Kosovo dobije oružane snage. Vojska je spremna da izvrši svaki nalog Vučića, koji joj je glavnokomandujući, štiteći sve građane Srbije, uključujući i Srbe na Kosovu, i u to niko ne treba da sumnja.

Foto D. Milovanović

On je upozorio da kad Srbija priča o miru i stabilnosti, to ne znači da je slaba ili kukavica, jer je njena vojska mnogostruko jača nego što je bila, ali da postupa po nalogu državnog vrha i predsednika. Vučević je rekao i da mu se ne čini da je bilo šta rešeno, jer se sa Kurtijem nikada ne može biti načisto. Ministar je istakao i da ne veruje da zemlje Kvinte nemaju uticaj na Kurtija i Prištinu. Dodao je da je prisustvovao razgovoru predsednika Srbije sa delegacijom NATO, te da se čini da ni oni ne žele eskalaciju, već da se proces vrati za pregovarački sto, da se do rešenja dođe dijalogom.

Podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije je dobra strateška odluka, smatra general u penziji Mitar Kovač, koji za "Novosti" kaže da ona ima i preventivni karakter, da odvrati svaku mogućnost bilo Prištine bilo njenih saveznika sa Zapada da izazovu nestabilnosti:

- Mislim da su se i na Zapadu dobro preračunali i zaključili da im novi sukobi ne idu u prilog. Zato su i izabrali ovu taktiku "laganog kuvanja žabe", da opomenama i novčanim kaznama nateraju naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji da na kraju pristanu na preregistraciju srpskih tablica. Sada je na lokalnim srpskim vlastima na KiM i građanima da ne popuste, a na Beogradu da im pomogne da se izbore sa ovim novim udarom Prištine i Kurtija. Nema dileme da neće biti lako i da će se nastaviti pritisci na Srbiju koji svi imaju za cilj da se naša zemlja "ukrca" u evroatlantski brod rusofobije, da promeni strateške odluke u vezi sa Kosovom, sankcijama Rusiji i zaštiti Republike Srpske.

Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost, za "Novosti" ukazuje da zvanični Beograd kreira svoju politiku prema KiM na dva principa, a to su mir i odlučnost:

- Država Srbija čini sve što može da bi očuvala mir i omogućila saradnju. Ali isto tako, rešeni smo da zaštitimo svoje legitimne interese i svoj narod na Kosmetu svim sredstvima koja su nam dostupna. Nismo mi ti koji izazivaju nestabilnost, to čine Kurti i Priština, pa bi njima morali i da se obrate zapadni partneri, kako bi mir i stabilnost na Balkanu bili očuvani.

BRZO REAGOVANjE U SVAKOJ SITUACIJI

PREMA vojnim propisima, podizanje stepena pripravnosti naše armije podrazumeva spremnost oružanih snaga da u slučaju potrebe, u najkraćem vremenu, odgovori na svaki razvoj situacije. Odnosno, snage Vojske Srbije, predviđene za reagovanje u kriznim situacijama, u trenutnoj su spremnosti za izvršenje postavljenih zadataka, dok su ostale snage u nivou koji omogućava izvršavanje zadataka "u skladu s propisanim rokovima za angažovanje".

U praksi, ova vrsta "dizanja na noge" oružanih snaga je stepenovana, a zavisno od nivoa podrazumeva niz mera i zadataka. To, između ostalog, znači okupljanje borbenih timova, uspostavljanje dežurstava, pozivanje ljudstva sa godišnjih odmora i slobodnih dana, jači režim straže... Zavisno od proglašenog stepena, viši nivo borbene gotovosti može da podrazumeva i izlazak određenih jedinica na unapred određene položaje van garnizona i kasarni.

* * * * * * * * *

BIRO SAVETA EVROPE DANAS O ČLANSTVU

BIRO Saveta Evrope danas odlučuje da li će se pitanje članstva Prištine naći na dnevnom redu sednice Komiteta ministara, koja je zakazana za sutra. Predsedavajući Biroom trenutno je predstavnik Irske, koja je prema informacijama iz diplomatskih izvora Prištini i obećala da će pokrenuti proceduru za prijem.

Trenutni sastav šestočlanog Biroa ne ide naruku Srbiji. U njemu su, pored predstavnika Irske, i tri buduća predsedavajuća Biroom (Island, Letonija i Lihtenštajn, i dva bivša predsedavajuća - Italija i Mađarska).

* * * * * * * * *

AMERIKA NUDI PRIŠTINI ČASTAN IZLAZ

PREDSEDNIK Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da su SAD Kurtiju dale "časni izlazak" zahtevom da se za još 10 meseci odloži odluka o registarskim tablicama, ali da on nastavlja da se igra vatrom.

Veljko Odalović / Foto K. Mihajlović

- Ovo su potezi koji za cilj imaju dodatnu destabilizaciju na severu KiM i dodatni pritisak na Srbe. Kurti sada razrađuje plan po fazama, to je ignorisanje SAD koje su sa EU poslale jasnu poruku. Tih 10 meseci je prostor za vraćanje dijaloga i traženje rešenja koja neće biti nametana i neće izazivati ovakve sukobe i tenzije.

* * * * * * * * *

KURTI IGNORIŠE BAJDENOVE LjUDE

BIVŠI specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da Kurti ignoriše molbe administracije Džozefa Bajdena u vezi sa odlaganjem primene odluke o preregistraciji vozila.

Kurti izložio elaborat Kvinti, Foto AP

Grenel je uz ovu objavu na "Tviteru" postavio izjavu državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je rekao da SAD traže potpuno odlaganje primene režima registarskih tablica na Kosovu i da ne vide faznu primenu te odluke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (72)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!