PRODATA ZA 50 MILIONA DOLARA: Ovo je Titova vila na Menhetnu - jedna od najstarijih u NJujorku (FOTO)

Novosti online

29. 09. 2022. u 09:00 >> 12:41

JEDNA od najstarijih njujorških vila koju je 1946. godine kupila Jugoslavija, prodata je za 50 miliona dolara, potvrdio je njujorški agent za nekretnine Tristan Harper koji je zaključio ovaj "vrtoglavi" posao.

ПРОДАТА ЗА 50 МИЛИОНА ДОЛАРА: Ово је Титова вила на Менхетну - једна од најстаријих у Њујорку (ФОТО)

Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow

"Douglas Elliman Real Estate" je objavio da je Tristan Harper, pridruženi broker i jedan od njegovih stalno vrhunskih agenata, prodao i zatvorio istorijsku vilu od 20.000 kvadratnih metara koja se nalazi na adresi 854 Fifth Avenue na Menhetnu.

Prodata je za punu traženu cenu od 50 miliona dolara. Kupac je platio sve troškove zatvaranja transakcije, od kojih neke obično plaća prodavac (poreze na transfere, brokerske naknade itd.), što je dodalo preko 11 odsto trošku iz džepa kupca.

Ovaj dvorac je krečnjačka vila široka 30,5 stopa koju su 1903. godine dizajnirali arhitekti Voren i Vetmor sa slavne glavne centralne stanice na Menhetnu. Godine 1969. proglašen je individualnim obeležjem NJujorka, zbog „impresivne čistoće stila koji je izveden sa takvom finoćom i autoritetom“.

Rezidencija u stilu Beauk Arts-a ima 32 velike sobe i 12 kupatila raspoređenih na devet nivoa direktno naspram Central Parka. Spektakularni pogledi iz 10 soba okrenutih prema parku uključuju neke od najpoznatijih zgrada Midtauna i Vest Sidea, i stare i nove. U vreme Hladnog rata na vrhu zgrade je navodno bila soba koju niko nije mogao prisluškivati, a tu su bili neprobojni prozori prema Petoj aveniji.

Većina originalnih detalja kuće ostala je netaknuta do danas, uključujući dve zadivljujuće francuske tapiserije iz 18. veka koje se nalaze iznad velikog vijugavog stepeništa, 17 kamina, ručno izrezbarenih balustrada napravljenih od pojedinačnih komada retkog italijanskog mermera, boiserie sa zlatnim listovima, ručno oslikane plafoni koji podsećaju na staru Evropu, obloge iz antičkog francuskog zamka koji je naknadno ugrađen u ovaj prostor, i dva lifta.

Tu je i kitnjasti krovni prozor iznad glavne dvorane na dva sprata sa plafonima visokim 34 stope.

Kuća je izgrađena za R. Livingstona Bikmana, koji je ubrzo postao guverner Rhode Islanda i prodao zgradu DŽordžu Grantu. Sledeći vlasnici su postali Henri Vajt i njegova naslednica - žena Emili Torn Vanderbilt Sloun Vajt, unuka potomka Kornelija Vanderbilta.

Godine 1946. Josip Broz Tito, pokojni šef Jugoslavije, kupio je kuću za Stalnu misiju svoje zemlje pri Ujedinjenim nacijama. Godine 1961. Tito i predsednici Egipta, Gane, Indije i Indonezije izradili su plan za stvaranje Pokreta nesvrstanih u jednoj od glavnih prostorija vile.

(Kliks.ba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

HITNE MERE ZBOG MOGUĆIH NESTANAKA STRUJE: U Austriji će deliti obroke ukoliko dođe do kolapsa