"SITUACIJA JE I DALJE NAPETA" Oglasio se gradonačelnik Zubinog Potoka - "Građani su uznemireni i uplašeni"

Tanjug

26. 09. 2022. u 19:59

GRADONAČELNIK Zubinog Potoka Srđan Vulović izjavio je danas da je situacija u toj opštini i dalje izuzetno napeta, a da su građani uznemireni i, kako je rekao, blago uplašeni.

СИТУАЦИЈА ЈЕ И ДАЉЕ НАПЕТА Огласио се градоначелник Зубиног Потока - Грађани су узнемирени и уплашени

Foto: Dragan Milovanović

- Ono što je najproblematičnije je to što su kosovske bezbednosne snage formirane kao Kosovski zaštitni korpus koji je navodno zadužen za rešavanje elementarnih nepogoda. Međutim, elementarnih nepogoda u Zubinom Potoku ovih dana nije bilo - rekao je Vulović.

On je podsetio da su mimo svih zakona i ustava tzv. Kosova kosovske bezbednosne snage došle na sever KiM bez saglasnosti gradonačelnika sve četiri opštine na severu pokrajne.

Vulović je ocenio da je veoma zabrinjavajuće što o svemu "ćuti KFOR, a i ambasadori Kvinte" i ukazao da se na čestim sastancima sa predstavnicima KFOR-a iznose svi problemi koji tište Srbe na severu pokrajne, a najviše bezbednosni problemi.

- Na svim sastancima im dostavljamo svu dokumetaciju sa svim kršenjima dogovora i zloupotrebama od strane snaga ROSU na Severu Kosova i uporno zahtevamo da insistiraju kod privremenih prištinskih organa da preduzmu korake i zaštite srpsko stanovništvo - rekao je Vulović i naglasio da Srbi na KiM ne žele da zveckaju oružjem.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srđan Vulović

Prema njegovim rečima, Srbi žele miran život za sebe i svoje porodice, ali na području opštine Zubin Potok se trenutno gradi baza koju će po svemu sudeći koristiti pripadnici ROSU.

Iako su opštinski organi odmah uručili rešenje o obustavi svih radova, naložili investitoru da prekine sa svim aktivnostima i obavestili policijsku stanicu u Zubinom Potoku koja je dalje obavestila regionalnu policiju u Kosovskoj Mitrovici, još uvek niko nije reagovao, kaže Vulović.

- Posle nekoliko dana nereagovanja, uputili smo zahtev tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici da preduzme korake u skladu sa zakonom jer nije normalno da neko otima nečiju privatnu imovinu, a da niko ne reaguje. Borba za naša prava se nastavlja - poručio je Vulović i dodao da su o svemu obavešteni i KFOR, i ambasadori Kvinte, i posebno, američka ambasada u Prištini.

Vulović je rekao da se ne zna šta je sledeći potez Aljbina Kurtija i ponovio da su Srbi na severu KiM "svoji na svome" i da oni nikuda neće otići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode