DAČIĆ NA POSEBNOJ SEDNICI: Ako krenemo u prošlost, onda ćemo stići do Murata

Novosti online

13. 09. 2022. u 19:43

PREDSEDNIK SPS Ivica Dačić izjavio je na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije da, ako bismo krenuli u prošlost, onda bismo došli do Kosovske bitke i pitanja da li je trebalo 1389. godine da se suprostavimo Muratu ili da ga pustimo da ide na Beč i Peštu, zato što su oni koji smo mi branili tada svojim kosovskim zavetom, na kraju priznali tzv. Kosovo kao "nezavisnu državu".

ДАЧИЋ НА ПОСЕБНОЈ СЕДНИЦИ: Ако кренемо у прошлост, онда ћемо стићи до Мурата

Foto Z. Jovanović

- Bez obzira na sve polemičke tonove, moram da kažem da sam veoma razočaran neshavatanjem ozbiljnosti situacije oko Kosova. Ja ne mogu da razumem da li mi shvatamo da ovo nije pitanje Kosova, već Srbije i njene budućnosti - kazao je Dačić.

On je istakao da je Kosovo "velika misao za srpski narod, tema vezana za srpske korene, seobe, ali i za srpske deobe", a svrha današnje sednice je da li smo mi u mogućnosti da "realno sagledamo situaciju u kojoj se nalazimo".

- Mi smo 1999. godine, pred bombardovanje, doneli Rezoluciju koju bi svi ovde svi potpisali. U Rezoluciji piše da Kosovo ne može dobiti nezavisni status ili status Republike, nego autonomije po najvećim međunarodnim standardima. Da li je ovo tekst koji biste danas svi potpisali? Sigurno. Ne samo da biste potpisali, nego biste tražili amandmanima da se zaoštri. Da li biste prihvatili ultimatum iz Rambujea koji je predviđao referendum na Kosovu o nezavisnosti? Pretpostavljam da ne. O čemu onda pričate? Šta biste uradili drugačije i da li je uopšte moguće nešto uraditi drugačije? Pretpostavljam da jeste, ali moramo da shvatimo da je kriv albanski separatizam - kazao je Dačić.

Konstatovao je i da je međunarodni poredak nepravedan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MANDINE GORKE REČI IZ 90ih: Učiti decu da budu pošteni je kao da ih učite da budu idioti