KURTI I KVINTA PLANIRAJU TIHU OKUPACIJU SEVERA: Vučić - Više ne molim ni jedne ni druge, dosta su se igrali

S. Tomković Rovčanin

09. 09. 2022. u 07:00

ALBANCI pokušavaju da ispod žita, tiho, a uz podršku najvećih evropskih država i zemalja Kvinte zauzmu i okupiraju sever Kosova i Metohije.

КУРТИ И КВИНТА ПЛАНИРАЈУ ТИХУ ОКУПАЦИЈУ СЕВЕРА: Вучић - Више не молим ни једне ни друге, доста су се играли

Foto D. Milovanović

Njihov takozvani ministar unutrašnjih poslova rekao je da u potpunosti kontrolišu jezero Gazivode što bi značilo novo kršenje Briselskog sporazuma po kom policija na severu mora da pripada Direktoratu Sever, odnosno Srbi tu moraju da budu, ali baš njih briga za sve to, može im se. I ako zamolite ljude u Briselu da više ne preduzimaju ništa protiv srpskog naroda, oni kažu da je sve u redu, jer su jedan mali problem rešili, a posle po starom i bude sve gore.

Ovo je juče, ukazujući na nove opasnosti u južnoj srpskoj pokrajini, rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao:

- Više neću da molim ni jedne ni druge. Sada upozoravam i jedne i druge da to više ne rade pošto srpski narod ni nasilje i nepoštovanje međunarodnog prava i normi više neće da toleriše. To je moje upozorenje onima koji danas dolaze u Beograd i svima drugima. Što ste se igrali, igrali ste se. Ako možete da poštujete norme koje ste sami doneli - možete, ako ne možete - ima ko hoće. Albanci divljaju sa Kurtijem i sa onima koji su im predali nezavisnost na tacni.

Foto D. Milovanović

A, pre nego što je Vučić izneo ove informacije, tzv. kosovska policija je prvi put počela redovno patroliranje duž administrativne linije sa centralnom Srbijom, kao i jezerom Gazivode. Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja napisao je na "Fejsbuku" da je prvi put nakon rata 1999. godine uspostavljen takav vid patroliranja.

Foto Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Opasnost od novog nasilja na Kosovu i Metohiji, rešavanje pitanja registarskih tablica i Zajednice srpskih opština, ali i šta u dijalog Beograda i Prištine unose dvojica novih "emisara" nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona - Jens Pletner i Emanuel Bona, koji danas dolaze u posetu Srbiji, biće razmotreno sutra na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost koja je zakazana za 8 časova.

U trenucima kada su naše bezbednosne službe došle do saznanja da bi kriminogene albanske strukture na KiM, uz pomoć CIA, mogle inscenirati napad na tzv. bebzedonosne snage i ovaj incident pripisati srpskoj vojsci, što bi moglo dovesti do širih sukoba, i dok rastu pritisci na Beograd da se kosovsko pitanje reši priznanjem lažne države, treba pronaći način kao se uspešno izboriti sa ovim izazovima koji slede.

Foto AP

Vljosa Osmani

Uz to, tzv. kosovski budžet za naoružavanje je sve veći i oružje se nabavlja iz zapadnih zemalja. Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je veliku vojnu pomoć od dve milijarde dolara za Ukrajinu i još 18 zemalja "koje su u potencijalnoj opasnosti od ruske agresije", uključujući, kako je naveo Stejt department, Severnu Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru i BiH. Kako je Blinken rekao, među državama kojima ide pomoć su i "članice NATO i regionalni bezbednosni partneri".

General u penziji Mitar Kovač objašnjava za "Novosti" da Zapad pokušava da ustoliči takozvanu kosovsku vlast na celoj teritoriji KiM, a posebno na severu naše pokrajine.

- Tvrde da bi tako stvorili preduslove da se eleminiše srpski i ruski uticaj. Vlasti u Prištini se predstavljaju kao borci za evropske vrednosti, kao saveznici vodećih sila u borbi. Nažalost, dobijaju podršku od zapadnih sila u svakom smislu i kroz izgradnju institucija i naoružanje. Samo je pitanje vremena kada će proglasiti tzv. vojsku Kosova - objašnjava Kovač.

Foto Tanjug/AP

U nizu provokacija Prištine koje ne prestaju, najavljena je i poseta tzv. predsednice Kosova Vljose Osmani severu KiM. Gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom istakli su da njen dolazak doživljavaju kao "provokaciju upućenu srpskom narodu i još jedan vid pritiska na građane, posebno u svetlu antisrpskog delovanja i antisrpskih izjava koje je Osmanijeva davala u prethodnom periodu".

- Na severu Kosova i Metohije Vljosu Osmani niko ne doživljava kao svoju predsednicu, ni mi, ni naši građani, i sve dok je tako, ona nema šta ovde da traži - saopštili su gradonačelnici.

Milovan Drecun, Foto Tanjug

Milovan Drecun

DRECUN: SPREMAJU SE ZA STATUS

PREDSEDNIK skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da mu poseta posredika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, koji će doći sa Pletnerom i Bonom, liči na pripremu za glavno pitanje - razgovore o statusu, ali da svi oni treba da znaju da Beograd ni pod kakvim uslovima neće priznati samoproglašenu državu Kosovo.

- Videćemo, ali je bitno da se razgovara i ispregovara. Bitno je da svi savetnici i predstavnici nemačkog kancelara i francuskog predsednika i svi drugi izaslanici, treba da znaju jednu stvar - početnu i krajnju poziciju Srbije - Beograd ni pod kakvim uslovima neće priznati ovakvu samoproglašenu državu Kosovo, ali smo maksimalno spremni da tražimo rešenje kako da modeliramo budući status KiM.

 

SMETA IM "BOŽE PRAVDE"

PREMIJER privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti komentarisao je što je školska godina u Srbiji počela intoniranjem himne "Bože pravde" i ocenio da je to "znak slabljenja Srbije":

- A, što je Srbija slabija po pitanju Kosova, to je sve agresivnija. Kosovo je nezavisna, suverena i demokratska država, posvećena svim građanima bez razlike, ali i Albancima u Srbiji koji su diskriminisani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (20)