EMISARI ZA ULTIMATUM I BUĐENJE EU: Kakvu poruku donose novi izaslanici Pariza i Berlina za KiM

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

06. 09. 2022. u 07:20

POPLAVA izaslanika, posrednika, savetnika i raznih medijatora koji se u poslednje vreme pojavljuju kao "pomagači" u dijalogu Beograda i Prištine, donosi novi talas ucena Srbiji da reši kosovsko pitanje, ali i nameru Evrope, poučene sukobom u Ukrajini, da ne dozvoli rasplamsavanje još jednog žarišta na svom tlu.

ЕМИСАРИ ЗА УЛТИМАТУМ И БУЂЕЊЕ ЕУ: Какву поруку доносе нови изасланици Париза и Берлина за КиМ

Foto: EPA/Profimedia

Ovako sagovornici "Novosti" ocenjuju što su na specijalni zadatak, pored već postojećih izaslanika EU i Vašingtona - Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara, Nemačke Manuela Saracina, za vikend dopisani i savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona - Jens Pletner i Emanuel Bona.

Emanuel Bon/Foto: EPA

Bivši ministar spoljnih poslova Jugoslavije Vladislav Jovanović ističe, za "Novosti", da "situacija koja je nastala u Ukrajini nalaže Zapadu - od Vašingtona do Brisela, da stabilizuju interese na Balkanu":

- Zato su se usredsredili na glavni izvor teškoće, što je po njima Srbija kao odlučujući faktor u odnosu na BiH i Kosovo. Zato su te velike geopolitičke inicijative šire koordinisane, ne birajući ni formu ni bonton. Dvojica novih diplomata koje šalju Makron i Šolc pojavljuju se kao direktni vid pritiska, odnosno invazija koja treba da bude krunisana priznanjem tzv. Kosova. Sve drugo su reči koje to treba da prikriju, poput onih iz pisma u kojem Makron i Šolc pozivaju na "hrabre poteze".

Prema rečima Jovanovića, u pitanju je direktan pritisak sa prizvukom ultimatuma, što je daleko od diplomatskih pravila.

Jens Pletner/Foto: Profimedia

Dugogodišnji diplomata Branko Branković potez Pariza i Berlina vidi kao strateški značajan potez:

- Evropa je shvatila da ne želi sukob u Ukrajini za američke interese. Sada se preko KiM vraća u igru, želi da nametne svoju dominaciju i da stavi SAD u stranu, kada je u pitanju delovanje na Balkanu.

"PUTINOV ČOVEK" I EKSPERT ZA AFRIKU

Iako su Pletner i Bon samo izaslanici vlada dveju zemalja koje su priznale Kosovo, možda se i iz njihovih biografija može zaključiti kakve će poteze vući. Nemački mediji objavljivali su da je Pletner diplomata sa velikim iskustvom, bio je bliski saradnik šefova diplomatije, a nazivaju ga i "Putinovim čovekom u Berlinu". Ovaj epitet dobio je posle izjava, govoreći o Ukrajini koja je ubrzo posle napada Rusije, dobila status kandidata za EU, da "to što ste napadnuti, ne znači automatski da ste bolji u vladavini prava". 

Bona, kojeg šalje Makron, radio je u Odeljenju za Severnu Afriku i Bliski istok, kao drugi savetnik u ambasadama u Iranu i Saudijskoj Arabiji, i pri misiji u UN... Bio je šef kabineta francuskog Ministarstva za Evropu i spoljne poslove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!