VUČIĆ POSLE SASTANKA SA PAHOROM: Ključno pitanje je veza između energetske situacije i ostalih problema u regionu

Novosti online

03. 09. 2022. u 15:19 >> 15:45

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Slovenije Boruta Pahora, u sklopu priprema za predstojeći samit Procesa Brdo-Brioni.

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ПАХОРОМ: Кључно питање је веза између енергетске ситуације и осталих проблема у региону

Foto: Printskrin

- Ono što bih rekao da je ključno pitanje, pitanje svih pitanja, je ta veza između energetske situacije i problema koji mogu da nastanu u regionu. U skladu sa tim razgovarali smo o tome kako koja zemlja i sa koliko spremnosti dočekuje predstojeću zimu, šta možemo jedni drugima da pomognemo. Ove godine ćemo preći 2 milijardi evra trgovinsku razmenu. Naši bilateralni odnosi su dobri. Naravno, različito gledamo na statusno pitanje KiM, ali uvek gledamo na koji način dodatno da podstaknemo evropsku perspektivu, ali i da obezbedimo trajni mir. 

Moramo da razgovaramo sa narodom u pogledu energetske situacije, kaže Vučić.

- Mnogo problema ćemo da imamo. Sve što može da smanji cenu energenta, za nas je spas. Ako dođe da dnevno treba da platimo 25-30 miliona evra, besmisleno je. Moramo da razgovaramo s narodom šta da radimo. Time ćemo da se bavimo cele sledeće nedelje.

Na pitanje slovenačkog novinara vezano za ne uvođenje sankcija Rusiji, predsednik Vučić je rekao da Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije kao Slovenija, Francuska, Amerika...

- Kako ja da objasnim narodu da uvodimo sankcije Rusiji, a ne Sloveniji. Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, a Slovenija jeste. Zašto onda da ne uvedemo sankcije Sloveniji? Uzeo sam primer Slovenije, koja nam je prijateljska zemlja, ali se to odnosi i na Francusku, Ameriku... Molim Vas da se nekad stavite u naše cipele i da razmislite šta je realno. Predsednik Pahor je među retkima koji nas razume - rekao je Vučić.

Problemi sa Prištinom tek predstoje, upozorava predsednik.

- Što se tiče razgovora sa Prištinom, problemi tek predstoje oko tablica, mnogo drugih problema oko formiranja ZSO, biće problema. A oko sankcija - zanimljivo mi je kako svi žele da se Srbija pridružuje sankcijama. Jutros u 9 sati sam dobio informaciju da je dvoje građana prihvatilo da promeni tablice, tako da im dobro ide. Očigledno svi čekaju u redu da podrže te Kurtijeve ideje, možda ja grešim, možda on poznaje bolje naš narod nego ja - kazao je Vučić.

Pahor takođe ističe važnost mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

- Došao sam u predvečerje 11. Samita inicijative Brdo-Brioni da bih se sa predsednikom Vučićem savetovao oko svih važnih pitanja. Dva cilja su za ovih 11 godina bila, a i dalje su prioritetna: evropska perspektiva Zapadnog Balkana, kao i mir i stabilnost Zapadnog Balkana - kazao je Pahor.

Predsednik Vučić je pozvao Pahora da poseti Sajam vina u Beogradu.

Samit Procesa Brdo-Brioni, koji će biti održan 12. septembra na Brdu kod Kranja, biće prilika da se sagleda aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu i da se uputi poziv članicama i institucijama Evropske unije da ubrzaju proces proširenja, saopštio je Pahorov kabinet.

Pahor i Vučić će u neformalnoj atmosferi moći da razmene mišljenja i o drugim aktuelnim temama, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri