POKOLENJA ĆE PAMTITI NJEGOVU NESEBIČNU ŽRTVU: Predsednik Vučić položio venac na spomen-ploču heroja pilota Milenka Pavlovića

Novosti online

26. 08. 2022. u 14:32

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić položio je danas u Osečini cveće na spomen-ploču pilota-pukovnika Milenka Pavlovića, koji je u borbi protiv NATO agresora oboren braneći nebo iznad Valjeva.

ПОКОЛЕЊА ЋЕ ПАМТИТИ ЊЕГОВУ НЕСЕБИЧНУ ЖРТВУ: Председник Вучић положио венац на спомен-плочу хероја пилота Миленка Павловића

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

- Prošle su 23 godine od junačke pogibije pukovnika Milenka Pavlovića, koji se ovenčao najvećom vojničkom slavom kada je na nebu iznad Valjeva, herojski braneći Srbiju, dao život za njenu budućnost. Pokolenja će pamtiti njegovu nesebičnu žrtvu koju je prineo za slobodu svoje zemlje - piše u opisu fotografije koja je objavljena na Instagram nalogu "budućnost Srbije".

Potpukovnik Milenko Pavlović bio je pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ.

Dana 4. maja 1999. oko 12 časova primećena je veća grupa NATO aviona koja je dejstvovala u pravcu Valjeva, uglavnom na fabriku municije Krušik, kao i na vojna skladišta u selu Pričević.

Komandu da poleti dobio je jedan od mlađih oficira. Međutim, potpukovnik Pavlović je telefonskom vezom naredio da se pozvani pilot zadrži i umesto njega je on poleteo ka Valjevu sa svojim avionom MiG-29.

Ubrzo se našao nad Valjevom, međutim, posle samog uzletanja mu se pokvario generator naizmenične struje tako da je ostao bez radara. Pavlović se upustio u neravnopravnu bitku protiv 16 NATO aviona, uspeo da ih zbuni i čak natera u bekstvo smelim nastupanjem, ali je ubrzo, oko 12.45, bio pogođen sa tri rakete, ispaljene od strane holandskih pilota sa aviona F-16 fajting falkon koji su bili zapadno od Tuzle, te ih on nije ni primetio.

Poginuo je još u vazduhu. Ostaci njegovog aviona pali su u selo Petnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (5)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice