LAVROV O POVRATKU MAKEDONSKE CRKVE U SASTAV SPC: Razumna odluka patrijarha Porfirija, osujećen je provokativni plan

Novosti online

23. 07. 2022. u 07:58

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozitivno je ocenio odluku Arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se crkva u Severnoj Makedoniji vrati u njen sastav i nazvao je mudrom.

ЛАВРОВ О ПОВРАТКУ МАКЕДОНСКЕ ЦРКВЕ У САСТАВ СПЦ: Разумна одлука патријарха Порфирија, осујећен је провокативни план

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool/Shutterstock/Ilustracija

- Ovo (obnavljanje evharistijskog zajedništva između Srpske i Makedonske crkve) ocenjujem samo pozitivno. Mislim da je to razumna odluka SPC i patrijarha Porfirija - rekao je Lavrov u intervjuu za „Naše kino“.

Prema rečima ministra, „ovo je dostojan odgovor na intrige koje plete carigradski patrijarh“.

- On je pokušao da zauvek sahrani svaki odnos između drugih pravoslavnih crkava, pre svega srpske i makedonske. Ovaj provokativni plan je osujećen - istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije nazvao je mudrom odluku o obnavljanju evharistijskog opštenja između Srpske i Makedonske crkve.

- To omogućava da se ponovo uspostavi evharistijsko opštenje sa Ruskom pravoslavnom crkvom, za šta smo mi zainteresovani. Siguran sam da će to služiti na dobro pravoslavlja - zaključio je Lavrov.

Patrijarh srpski Porfirije uručio je početkom juna u Sabornoj crkvi arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos kojim Srpska pravoslavna crkva priznaje autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)