POSETA JASENOVCU NIJE POLITIČKO, VEĆ LJUDSKO PITANJE Zurof: Nezamislivo je zabraniti predstavniku Srba da poseti mesto stradanja sunarodnika

Novosti online

21. 07. 2022. u 08:55

DIREKTOR za istočnoevropske poslove centra "Simon Vizental" Efraim Zurof danas je, komentarišući zabranu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da privatno poseti Jasenovac, upozorio da takve odluke mogu samo da povećaju tenzije između Srbije i Hrvatske i naglasio da je poseta Jasenovcu ljudsko, a ne političko pitanje.

ПОСЕТА ЈАСЕНОВЦУ НИЈЕ ПОЛИТИЧКО, ВЕЋ ЉУДСКО ПИТАЊЕ Зуроф: Незамисливо је забранити представнику Срба да посети место страдања сународника

Foto: Profimedia/Tanjug/Miloš Milivojević/Hina/Admir Buljubašić

- Ovakve odluke mogu samo da povećaju tenzije između Srbije i Hrvatske. A s obzirom na trenutnu situaciju, odnosi dve zemlje nisu dobri. Ne želimo da se takvi odnosi pogoršaju, naprotiv, želimo da odnosi Beograda i Zagreba budu bolji. Zabrana Vučićeve posete samo pogoršava stvari - rekao je Zurof.

On je ocenio da, s obzirom na trenutnu situaciju, odnosi dve zemlje nisu dobri.

- Ne želimo da se takvi odnosi pogoršaju, naprotiv, želimo da odnosi Beograda i Zagreba budu bolji - poručio je Zurof.

Poseta Jasenovcu nije političko, već ljudsko pitanje

Na pitanje da li događaje, poput posete Jasenovcu, treba zaštititi od svakodnevnih političkih dešavanja, Zurof je rekao da se "ne želi da se poseta Jasenovcu pretvori u političko pitanje i predmet političkih razlika".

- To je pre svega ljudsko pitanje, a dodao bih i pitanje ljudskih prava, da se dozvoli ljudima koji su stradali i čiji su najmiliji tamo umrli da posete Jasenovac. Dozvoliti porodicama da pokažu poštovanje prema članovima porodice zaista je pitanje ljudskih prava - rekao je Zurof.

On je istakao da je Vučić unuk žrtve koja je ubijena u Jasenovcu i ocenio da je nezamislivo zabraniti predstavniku Srba da poseti mesto stradanja njegovih sunarodnika.

Upitan da prokomentariše to što je Vlada Hrvatske na kraju dozvolila Vučićevu posetu pod dva uslova, da se najavi zvaničnim diplomatskim kanalima i da se ne dogodi pre jeseni, Zurof je ukazao da je Vučić već dva puta tražio da poseti Jasenovac, a odbijen je.

- Ni treći put mu nije bilo dozvoljeno. Videćemo šta će biti ovog puta, možda će se vlasti iz Hrvatske predomisliti i dozvoliti posetu u najskorije vreme - naveo je Zurof.

Hrvati lažu kad kažu da Jasenovac nije bio koncentracioni logor

Govoreći o licitiranju sa žrtvama, Zurof je ocenio da je nečuveno pretvarati tako strašan zločin u politički fudbal i prekrajati istoriju i potpuno iskrivljavati broj žrtava.

- Kako neki Hrvati mogu da kažu da za vreme Drugog svetskog rata Jasenovac nije bio koncentracioni logor? To jednostavno nije tačno! To su laži! Jasenovac je bio mesto jedne od najvećih tragedija. Bio je to jedan od najvažnijih koncentracionih logora u Evropi, koji je dobio nadimak "Aušvic na Balkanu", a ne neko malo mesto gde se gotovo ništa nije dešavalo. Bilo je to mesto velike tragedije za ljude iz cele Jugoslavije - poručio je Zurof za Blic.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

POMENULE I KRVNU OSVETU: Sestre mladića kojeg je Laušević usmrtio samo jednom su se obratile javnosti