PORTPAROL EVROPSKE UNIJE: Priština treba da ukine zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću

Tanjug

13. 07. 2022. u 18:39

PORTPAROL EU Peter Stano kaže da je današnja poseta direktor Kancelarije za KiM Petra Petkovića bila najavljena u skladu sa procedurama i da je trebalo da bude odobrena od strane institucija u Prištini.

ПОРТПАРОЛ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Приштина треба да укине забрану уласка на Косово и Метохију Петру Петковићу

Petar Petković

 - EU je poslednjih dana dobila dva obaveštenja da direktor Petković namerava da poseti (tzv.) Kosovo. Prvo obaveštenje proceduralno nije bilo u skladu sa Ugovorom o službenim posetama, kojim se regulišu procedure obaveštavanja i vršenja službenih poseta. Drugo obaveštenje je, međutim, bilo u potpunosti u skladu sa Aranžmanima i stoga je poseta trebalo da bude odobrena - naveo je Stano u pisanoj izjavi za Tanjug.

Portparol EU dodaje da zvanične posete između Beograda i Prištine igraju važnu ulogu u unapređenju normalizacije odnosa i međusobnog razumevanja.

 Takođe podvlači da ih ne treba ih politizovati.

 - EU apeluje na obe strane da u dobroj nameri reše sve takve nesuglasice i nesporazume u dijalogu koristeći uspostavljene kanale komunikacije oficira za vezu. Obe strane treba da poštuju sve prethodne sporazume i sprovedu obaveze koje su na čekanju, uključujući i one koje se odnose na zvanične posete - zaključio je Stano u pisanoj izjavi posleđenoj Tanjugu.

Podsećamo, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću juče nije dozvoljen ulazak na KiM.

Petković je trebalo da prisustvuje otvaranju trga u selu Gornje Kusce u opštini Gnjilane.

BONUS VIDEO:

Saopštenje predsednika Opštine Štrpce povodom upada kosovske policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (1)

UBIJTE ME LJUDI, REŠITE TAJ PROBLEM Vučić opoziciji: Nećete da me uplašite lažima