ŠPANCI TRAŽILI DA SE KOSOVO NE TRETIRA KAO DRŽAVA: Rasprava u EP o izveštaju Viole fon Kramon

Novosti online

14. 06. 2022. u 12:55

ODBOR za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o tzv. Kosovu kojim se poziva Savet EU da hitno donese odluku o liberalizaciji viznog režima za građane tzv. Kosova, izražava podrška prijemu u Savet Evrope, a pet država članica Unije koje nisu priznale kosovsku nezavisnost pozivaju se da to učine.

ШПАНЦИ ТРАЖИЛИ ДА СЕ КОСОВО НЕ ТРЕТИРА КАО ДРЖАВА: Расправа у ЕП о извештају Виоле фон Крамон

Foto AP

Za Izveštaj o tzv. Kosovu koji je predstavila izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta glasala su 43 poslanika, devet je bilo protiv i pet uzdržanih.

Na izveštaj o tzv. Kosovu podneto je više od 300 amandmana. Poslanici iz Španije tražili su da se iz izveštaja izbace sve reference koje tretiraju Kosovo kao državu.

Pojedini poslanici krajnje desnice, uglavnom iz Nemačke i Francuske, predložili su da umesto pozivanja na viznu liberalizaciju, treba reći da vize ne treba liberalizovati u bliskoj budućnosti.

Kako se navodi u dokumentu, Evropski parlament je zadovoljan što se Kosovo pridružilo svim stavovima Evropske unije u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, gde je posebnom rezolucijom uvelo sankcije. 

Nakon glasanja u Odboru za spoljne poslove, izveštaj će biti razmatran i usvojen kao rezolucija Evropskog parlamenta. Te rezolucije imaju političku težinu, ali nisu obavezujuće. 

(www.kosovo-online.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)