TIRANA NIJE SLALA NON-PEJPER: Albansko ministarstvo se ograđuje od dokumenta za prijem Prištine u SE

M. St.

06. 06. 2022. u 09:11

DAN nakon što je obelodanjena informacija da su predstavnici Albanije zatražili prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, njihovo ministarstvo spoljnih poslova to je opovrglo.

ТИРАНА НИЈЕ СЛАЛА НОН-ПЕЈПЕР: Албанско министарство се ограђује од документа за пријем Приштине у СЕ

Arhiva

Ipak, podrška zvanične Tirane "kosovskoj državnosti" nije nikada bila upitna, a više puta, na različite načine, potvrđeno je da Albanija gura tzv. prištinske vlasti ka članstvu u međunarodnim organizacijama.

Kako je navelo Ministarstvo spoljnih poslova Albanije, ono nije dostavilo dokument, već kako je saopšteno, to je učinilo tzv. Kosovo.

- Albanija nije dostavila Komitetu ministara Saveta Evrope non-pejper kako bi lobirala za pristupanje Kosova, već ga je dostavila Priština. Kosovska strana je objavila non-pejper, a ne mi - navodi se u saopštenju.

Kako za "Novosti" ovo prebacivanje lopte komentariše diplomata Zoran Milivojević, nema sumnje da će Albanija, kao i do sada, podržavati svaku inicijativu tzv. Kosova i svaki nastup koji podrazumeva potvrdu kosovske državnosti.

- Bez obzira na to da li su poslali ili ne taj dokument, to je svakako i deo zvanične albanske politike i tu nema nikavih sumnji i iznenađenja - kaže Milivojević. - To nije samo sada, to je odranije, strategija Tirane je da se potvrdi kosovska nezavisnost, a način za to je ulazak u međunarodne organizacije i afirmacija Kosova kao države. Tirana od samog početka podržava kosovsku nezavisnost u svim aktivnostima, pa je i njihov angažman oko Saveta Evrope siguran.

Kako se navodi u zvaničnom dokumentu, prema izvorima portala "Kosovo onlajn", članstvo tzv. Kosova u SE već podržava značajan broj članica, odnosno da je "kosovsku nezavisnost" priznalo 74 odsto zemalja članica ove međunarodne organizacije. U non-pejperu se navodi da bi članstvo tzv. Kosova osnažilo dijalog sa Beogradom i dalo novu energiju u pokušaju pronalaženja trajnog mira.

PREKRŠEN VAŠINGTONSKI SPORAZUM

ZAHTEV za članstvo u Savetu Evrope Priština je podnela 12. maja. Na taj način grubo je prekršen Vašintonski sporazum, koji su u septembru 2020. potpisali Beograd i Priština, kojim je tzv. Kosovo prihvatilo jednogodišnji moratorijum na traženje članstva u međunarodnim organizacijama. Naša strana se na isti period obavezala da odustane od kampanje za povlačenje priznavanja. Da bi postala članica SE, država mora da prođe više stepenica, a u najboljem slučaju to traje najmanje godinu do dve dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SEDNICA U NEDELJU? Opozicija odlaže sednicu parlamenta