SA LAŽNOM DRŽAVOM NEĆE BITI RAZGOVORA: Srbi na KiM bez verskih prava i sloboda

D. Zečević

05. 06. 2022. u 09:00

SRPSKA pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji odlučila je da do daljeg prekine sve kontakte sa kosovskim vlastima zbog kršenja vladavine prava i verskih sloboda Srba, odnosno otvorene etničke i verske diskriminacije.

СА ЛАЖНОМ ДРЖАВОМ НЕЋЕ БИТИ РАЗГОВОРА: Срби на КиМ без верских права и слобода

Foto: D. Zečević

Ova odluka koju je prekjuče objavio manastir Visoki Dečani usledila je nakon što je kosovska policija zabranila služenje liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini.

- Zbog neviđenog kršenja vladavine prava i verskih sloboda bez presedana protiv naše zajednice, SPC na Kosovu i Metohiji je suspendovala kontakte sa kosovskim vlastima. Otvorena etnička i verska diskriminacija prema našoj crkvi nanosi štetu svim građanima KiM - navodi se u objavi manastira Dečani.

Dodaje se da je na otvoreno nepoštovanje sudskih odluka od privremenih institucija u Prištini i potpisanih sporazuma koje garantuju EU i OEBS, SPC upozorila međunarodne predstavnike i ukazala na potrebu za posebnim mehanizmima u zaštićenim zonama verskog i kulturnog nasleđa. I dok iz ovog manastira napominju da se i u najnovijem izveštaju Stejt departmenta o verskim slobodama ukazuje na nesprovođenje odluke Ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine o povraćaju 24 hektara zemlje u vlasništvo manastira, Osnovno tužilaštvo u Peći, kako su preneli prištinski mediji na albanskom jeziku, pokrenulo je istragu protiv opštine Dečani.

Foto I. Marinković

Međutim, nepoštovanje sudske odluke o vraćanju manastiru Visoki Dečani, zabrana održavanja liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini, sprečavanje autobusa sa vernicima da odu u manastire na liturgiju, samo su neki od primera kršenja verskih prava i sloboda Srba na Kosovu i Metohiji.

Foto P. Milošević

- Nažalost, zabrana liturgije u Prištini nije jedinstven slučaj jer se to proteklih godina često dešavalo u mnogim povratničkim mestima, gde su se Srbi susretali o slavama i praznicima, a sveštenici sprečavani da služe liturgije na ruševinama crkvi - ističe Aleksandar Gudžić, istoričar iz Gračanice, napominjući da su verska prava i slobode garantovani čak i ustavom takozvanog Kosova.

 

NESUVISLO

NAJVIŠI zakonodavni akt samoproglašene države, napominje istoričar Aleksandar Gudžić, garantuje slobodu veroispovesti i postavlja se pitanje zašto bi sveštenici na Kosovu i Metohiji morali predstavnicima vlasti da najavljuju liturgije, odnosno verske obrede, što je sada slučaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024