TIRANA GURA PRIŠTINU U SAVET EVROPE: Dostavili non-pejper u formi zvaničnog dokumenta

V.N.

05. 06. 2022. u 08:00

PREDSTAVNICI Albanije u Savetu Evrope dostavili su Komitetu ministara SE non-pejper o tzv. Kosovu u formi zvaničnog dokumenta, prenosi "Kosovo onlajn".

ТИРАНА ГУРА ПРИШТИНУ У САВЕТ ЕВРОПЕ: Доставили нон-пејпер у форми званичног документа

Zgrada EP u Strazburu / Foto AP

Prema saznanjima ovog portala, u dokumentu, koji je pre tri dana dostavljen stalnim misijama, navedeno je da zahtev tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope već podržava značajan broj članica.

- Nedavni razgovori sa članovima Parlamentarne skupštine takođe su pokazali veliku podršku takvom članstvu - navedeno je u ovom dokumentu u kojem se podseća da nezavisnost tzv. Kosova priznaje 74 odsto zemalja članica ove međunarodne organizacije.

Dodaje se i da zahtev tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće uticati na odluke država koje ne priznaju tzv. Kosovo, te da je članstvo tzv, Kosova u SE, "u potpunosti kompatibilno sa Statutom i ciljevima ove organizacije".

U dokumentu su se osvrnuli i na Švajcarsku, navodeći da je to primer da zemlja koja nije članica Ujedinjenih nacija može biti primljena u SE.

- Pravni stav Saveta Evrope nikada nije bio da država koja još nije članica UN ne može postati deo ove organizacije. U suprotnom, ne bi bilo moguće članstvo Švajcarske Federacije, koja je primljena u SE 1963, a nije bila članica UN do 2002 - stoji u non-pejperu.

Foto AP

U dokumentu se smatra da bi članstvo tzv. Kosova u SE osnažilo dijalog sa Beogradom i dalo "novu energiju u pokušaju pronalaženja trajnog rešenja, a time i trajnog mira u ovom delu evropskog kontinenta". Kaže se i da tzv. Kosovo "ostaje posvećeno dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašla trajna normalizacija i uzajamno priznavanje sa Republikom Srbijom".

Kako se tvrdi u dokumentu, bilo bi u nacionalnom, ali i u interesu Evrope, "da se daje primer uspešnog rešavanja sukoba nakon genocida na istinski civilizovan, evropski način".

Ukazuju i da se situacija u Evropi i pozicija SE dramatično promenila zbog sukoba u Ukrajini, da se Rusija povukla iz SE, a uvedene su joj sankcije kojima se pridružilo i tzv. Kosovo. Na taj način, kako dodaju, oni su se svrstali na stranu Evrope u ovom ključnom trenutku istorije.

U dokumentu se tvrdi da tzv. Kosovo ispunjava sve kriterijume da postane članica SE, kao i da je to jedina "demokratska zemlja" u Evropi koja još nije deo ove organizacije.

INSTITUCIJE

U DOKUMENTU se naglašava da je mišljenje SE iz 2008. napisano pre proglašnja nezavisnosti tzv. Kosova koje je od tada, kako podsećaju, primljeno u institucije kao što su Razvojna banka Saveta Evrope i Evropska komisija za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIGOVI I ORLOVI DEMONSTRIRAJU SILU NA PEŠTERU: Pogledajte kako izgleda moćna avijacija Vojske Srbije (VIDEO)