TO JE BAHATOST KOJA ME NE ČUDI: Vučić o zabrani služenja liturgije u Prištini

Novosti online

03. 06. 2022. u 15:59

ZABRANA služenja liturgije u Hramu Hrista Spasa u Prištini, kako ističe i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je bahatost i arogancija koja ga ne čudi.

ТО ЈЕ БАХАТОСТ КОЈА МЕ НЕ ЧУДИ: Вучић о забрани служења литургије у Приштини

Foto: J.Stojković

- To je bahatost i arogancija nekih ljudi. Šta ja tu da radim, to govori o njima. Nažalost to nikada neće naići na osudu međunarodne zajednice. Sve što neko učini protiv Srba nije nikakav problem, izjavio je Vučić.

Podsetimo, juče je takozvana tzv. kosovska policija bez objašnjenja zabranila sveštenicima službu u Hramu Hrista Spasa u Prištini.

Izjava prištinskog paroha oca Staniše Arsića

- Krenuo sam u četvrtak oko pola pet sa ocem Zoranom Glođevcem do Hrama Hrista Spasa. Planirali smo da presečemo slavski kolač i služimo lituriju, a poranili smo kako bismo izbegli gužvu, ali i prošlogodišnje incidente, kada su posle liturgije Albanci demonstrirali pokraj crkve. Sa nama je krenula i Zoranova supruga. Međutim, kada smo stigli ispred hrama, prišao nam je jedan, a potom još sedmorica policajaca koji su nas sprečili da otključamo crkvu, svedoči svedoči otac Staniša Arsić, paroh prištinski.

I dok pojašnjava da su pripadnici policije sve vreme pričali telefonom i radio-vezom na albanskom jeziku, kaže da su im nakratko oduzeli i dokumenta.

- Pitali smo o čemu je reč, zašto nam brane da obavimo verski obred, ali su nam bez objašnjenja tražili da odemo - dodaje otac Staniša, dok pojašnjava da su lituriju u prisustvu nekolicine vernika služili potom u Crkvi Svetog Nikole na drugom kraju grada. Bez želje da ikoga uznemiravaju, kaže da su na lituriju u hram krenuli bez vernika, koji su im se kasnije pridružili u Crkvi Svetog Nikole, gde sveštenici borave u crkvenom konaku.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju takođe osudila ovu odluku

Zabranu liturgije osudila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, iz koje ističu da je ovakav postupak direktno dirigovan od strane vlasti u Prištini, a što pokazuje njihov odnos prema verskim slobodama na KiM, SPC i verujućem srpskom narodu.

- Srbima na KiM brani se da uđu u hramove i svetinje, pomole se Bogu i ispovedaju veru, dok se hramovi SPC svakodnevno skrnave i to je realnost, ističu iz Kancelarije za KiM i podsećaju da su prošle godine na ovom hramu ispisani grafiti "Isus mrzi Srbe", uz brojne druge pogrdne poruke.

BONUS VIDEO:

VUČIĆ U VRANjU: Predsednik obilazi Prihvatni centar za izbeglice iz Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SAMO NA 2 SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana