SELAKOVIĆ NAKON SEDNICE: Došli smo do informacija da dve velike države pružaju podršku Prištini (VIDEO)

Novosti online

13. 05. 2022. u 12:53

SEDNICA Saveta za nacionalnu bezbednost održana je danas u Beogradu, a javnosti se po njenom završetku obratio ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

СЕЛАКОВИЋ НАКОН СЕДНИЦЕ: Дошли смо до информација да две велике државе пружају подршку Приштини (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

- Srbija se nalazi u veoma teškoj situaciji, naša država izložena je strahovitim pritiscima da prihvatimo narušavanje teritorijalnog integriteta naše države, da prihvatimo rušenje međunarodnog javnog prava na svoju štetu. Pošto su neki govorili protivno i dovodili u pitanje predsednikovu argumentaciju po pitanju važenja Vašingtonskog sporazuma, u obavezi sam da ukažem da je Vlada SAD kroz saopštenje Stejt dipartmenta povodom prve godišnjice Vašingtonskog sporazuma jasno stavila do znanja da SAD smatraju taj sporazum i dalje važećim i kroz to saopštenje su pozvali i Beograd i Prištinu da sporazum poštuju. Predajom formalnog zahteva za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, Priština je pokazala da ne poštuje taj sporazum i datu reč, kao ni stav države koja je bila domaćin postizanja sporazuma i učestovala u njemu - izjavio je ministar.

- Priština je jasno pokazala da nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga. Radom naših službi došli smo do informacija da najmanje dve velike države u ovom trenutku rade na logističkoj podršci Prištini u njihovoj kampanji za dobijanje novih priznanja, kao i za zaustavljanje kampanje Srbije za povlačenje priznanja. Ja sam predao predsedniku Vučiću diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje tzv. Kosova. Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da u trenutku kada to bude smatrao za potrebno i širu javnost obavesti o kojim državama je reč. Ovim gestom želimo da damo šansu državama članicama Saveta Evrope da u junu mesecu ne pokrenu postupak prijema tzv. Kosova u Savet Evrope. Time želimo da pokažemo našu spremnost da razgovaramo i da do rešenja dolazimo kroz dijalog, a nikako unilateralno. Nastavićemo da se žestoko borimo i radimo na otpriznavanju, odnosno povlačenju priznanja. U toj borbi ćemo se rukovoditi našim državnim i nacionalnim interesima - kazao je Selaković i dodao da su pred nama "burni i važni dani".

Foto: Tanjug

- Predsednik Vučić očekuje posetu predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, najavljeno je održavanje konferencije o Zapadnom Balkanu čiji će domaćin biti Emanuel Makron, 23. juna, slede nam veoma važni pregovori koji se tiču cene gasa, koji će se voditi sa Ruskom Federacijom, a uz to i diplomatska borba za zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa - rekao je Selaković.

U Beogradu je danas održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sednici u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike prisustvovali su i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, predsednik Skupštine Ivica Dačić i drugi ministri...

Na sednici su takođe bili i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić.

Sednica je zakazana posle odluke Prištine da podnese zvanični zahtev za članstvo tzv. Kosova u Savet Evrope.

- Na nama je da ne uđemo u mržnju i psihozu sukoba, ali da na odgovoran, racionalan i ozbiljan način pružimo snažan odgovor - kazao je Vučić u četvrtak, kada je najavio sednicu Saveta, a zbog zahteva za ulazak u SE kojim su privremene prištinske vlasti srušile još jedan sporazum koji su potpisale, a to je Vašingtonski sporazum.

Prema rečima predsednika, u narednim nedeljama zvaničnici Srbije daće sve od sebe da pokažu da mogu da se bore i čuvaju svoju zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a