KAKO IZGLEDA PROCEDURA ZA PRIJEM U SAVET EVROPE? Zahtev za članstvo mora da prođe više stepenica - na neke odluke se čekalo i pola decenije

D.Milinković

12. 05. 2022. u 22:30

APLIKACIJA Prištine za članstvo u Savetu Evrope, podneta danas, samo je prvi korak u novom opasnom planu da se na mala vrata zaokruži lažna kosovska državnost, a u pokušaju Prištine da se ugura u SE presudnu ulogu najverovatnije će igrati komplikovana procedura prijema, koja bi mogla da potraje sve do maja 2024.

КАКО ИЗГЛЕДА ПРОЦЕДУРА ЗА ПРИЈЕМ У САВЕТ ЕВРОПЕ? Захтев за чланство мора да прође више степеница - на неке одлуке се чекало и пола деценије

Arhiva

Zahtev za članstvo, naime, mora da prođe više stepenica, a to u najboljem slučaju traje između godinu i dve, a bilo je slučajeva kada se na odluku čekalo i pola decenije.

Aplikacija se predaje generalnom sekretaru Saveta Evrope (trenuto je to Hrvatica Marija Pejčinović Burić), koji ga prosleđuje zemlji koja predsedava Komitetu ministara SE. Do 20. maja to je Italija, a posle ovog datuma - Irska, do novembra 2022.

Sledeća stanica Komitet ministara Saveta Evrope (KMSE)

Sledeća stanica je Komitet ministara Saveta Evrope (KMSE), na nivou ambasadora. Na njihovom sastanku se odlučuje o pokretanju procedure slanjem zahteva za mišljenje u Parlamentarnu skupštinu SE. Da bi se došlo do mišljenja PSSE postoji nekoliko koraka, jer se ovde traži tumačenje dva nezavisna eksperta koji razmatraju usklađenost pravnog okvira države koja aplicira za članstvo sa osnovnim principima SE. Kada ti izveštaji pristignu, Biro PSSE ih prosleđuje na razmatranje u tri komiteta: za politička pitanja i demokratiju, za pravna pitanja i ljudska prava, i za monitoring. Izveštaji ova tri komiteta se zatim objedinjuju na Komitetu za politička pitanja i demokratiju i odatle se prosleđuju na usvajanje na plenum PSSE. Za usvajanje tog mišljenja je neophodna dvotrećinska većina prisutnih poslanika u sali.

Potrebno je minimum godinu dana

Ovaj deo procedure najduže traje. Kako procenjuju dobro upućeni sagovornici "Novosti", potrebno je minimum godinu dana, i to kada postoji podrška da se proces ubrza. Ako je mišljenje PSSE pozitivno, ono se šalje na KMSE na nivou ministara, gde se odluka donosi dvotrećinskom većinom. Imajući u vidu da se ministri sastaju jednom godišnje, vrlo je verovatno da konačna odluka o zahtevu Kosova ne bi mogla da se donese pre maja 2024. godine.

Takođe, moguće je da se ovo pitanje na svakoj stepenici "drži u fioci" i da se odugovlači sa njegovim rešavanjem, pa da ceo proces odlučivanja potraje pet i više godina.

Takvih je slučajeva, naime, bilo i do sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!