SANKCIJE RUSIJI I DOBIĆETE NIŠTA! Glasnogovornica nezavisnog Kosova Viola fon Kramon dodatno ogolila zapadnu politiku ucenjivanja Srbije

M. S.

26. 04. 2022. u 09:00

NOVO uslovljavanje i pritisci da Srbija uvede sankcije Rusiji po principu "štapa i šargarepe", ovoga puta samo sa štapom, stiglo je od poslanice Zelenih u Evropskom parlamentu Viole fon Kramon u dobro poznatoj senzacionalističkoj tiradi.

САНКЦИЈЕ РУСИЈИ И ДОБИЋЕТЕ  НИШТА! Гласноговорница независног Косова Виола фон Крамон додатно оголила западну политику уцењивања Србије

Foto P. Milošević

Kako je poručila poznata lobistkinja Aljbina Kurtija, u svojim ciničnim zahtevima, Srbija može da računa na pomoć EU ukoliko se odluči za sankcije, ali to, svakako, ne znači da će automatski zaslužiti lakši put ka toj zajednici.

Da Srbija mora jasno da pokaže gde joj je mesto i ako zaista želi da se pridruži EU, mora da se uskladi sa njenom politikom, odnosno sankcijama, a da zauzvrat, u prevodu dobije "ništa upakovano u celofan", oproban je recept kojim se poslužila u svojim porukama. Kako poručuje glasnogovornica nezavisnosti Kosova, vreme sedenja na dve stolice i balansiranja između Zapada i Rusije trebalo je da je prošlo:

- Pridruživanje EU je proces koji zahteva ispunjavanje dobro uspostavljenih standarda, ali i usklađivanje sa našim vrednostima i principima. Sankcije ruskim subjektima i političarima su upravo to - principi i vrednosti u praksi. Usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU je zaista neophodno za dalju integraciju, jer neće biti podrške otvaranju novih klastera ili poglavlja ako se to ne učini.

Ona je u svom "ofiranju zapadne politike", razmahala i dodeljivanjem nacionalnih frekvencija ovdašnjim televizijama.

- Ne možemo da prihvatimo ono što "Telekom Srbija" radi i nadamo se da će se nacionalne TV frekvencije dodeljivati na osnovu zasluga kako bi i N1 i Nova S mogle da dopru do šire javnosti u Srbiji - rekla je Fon Kramonova. - Nikakvo uvođenje sankcija neće zameniti naš nadzor nad medijskim slobodama ili ljudskim pravima, nema sumnje u to.

Da je za Violu fon Kramon "dobar Srbin ili mrtav ili se odrekao i sebe i Srbije", poručio je u ponedeljak ministar unutrašnjih poslova i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, reagujući na njene pritiske:

- Neka se Viola drži takozvanog Kosova. Neke teritorije pristaju da im se naređuje, a Srbija je ozbiljna država, kod nas se odlučuje po zakonu. Malo joj je što hoće da bira vladu Srbije, ona bi da odredi koji medij da dobije i nacionalnu frekvenciju. Kriterijum za Violu fon Kramon nije struka, već odnos urednika prema priznavanju Kosova, napuštanju Republike Srpske i sankcijama Rusiji.

Kako za "Novosti" odgovara ministar bez portfelja Nenad Popović, Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, jer to nije naš politički ni ekonomski interes, podsećajući da je srpski narod koji je propatio čitavu deceniju pod teškim sankcijama zapadnih zemalja, duboko razume nepravednost i nemoralnost takve politike.

- Kada je reč o obećanju pojedinih levičarskih političara iz Evrope, poput Fon Kramonove, da će nam pomoći ako uvedemo sankcije Rusiji - državi koja nas je podržavala u našim najtežim trenucima, moja je poruka neka se oni prvo izbore sa sopstvenim ekonomskim problemima koje su u njihovim državama prouzrokovale upravo te sankcije Rusiji - kaže Popović za naš list. - Nas neka prestanu pritiskati svakodnevno i neka nas ostave da budemo svoji, nezavisni i slobodni, i da sami vodimo računa o tome šta je naš interes i sa kim ćemo sarađivati i kako ćemo se razvijati.

Da je "gospođa Viola" najmanje pozvana da nam upućuje poruke kako treba da se ponašamo, smatra i diplomata Zoran Milivojević.

- Ona ovim, po mom mišljenju, želi da se pridruži kampanji pritisaka na račun naše zemlje - objašnjava Milivojević za "Novosti". - Srbija ima svoj stav koji je jasno iznela, principijelan i jasno će se držati svojih principa i kriterijuma. Bolje joj je da se posveti Prištini za koju je zadužena, kako bi se dijalog odblokirao, i to bi bio njen najveći doprinos.

META I "RIO TINTO"

GLAVNA lobistkinja za nezavisnost Kosova reagovala je i u slučaju "Rio Tinto", kada je zahtevala da se "zatvore rudnici i termoelektrane u Srbiji". Ona je jedan od evroposlanika koji su podržali usvajanje rezolucije "o prisilnom radu u fabrici "Linglong" i protestima za zaštitu životne sredine u Srbiji", u kojoj je izražena "duboka zabrinutost zbog prisilnog rada i kršenja ljudskih prava" u Srbiji.

Otvoreno je podržavala opoziciju u predizbornoj kampanji, sa kojom je i održala niz sastanaka u Beogradu.

NEGIRALA SPC

VIOLA fon Kramon i ranije je prednjačila u izjavama uperenim protiv Srbije, a jedna od njih je i da Srpska pravoslavna crkva ne postoji u Nemačkoj:

- Nema Srpske pravoslavne crkve, ovo su veoma autonomne eparhije koje se razlikuju od katoličke crkve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja