PETKOVIĆ IZ GRAČANICE: Ideologiju zla ne smemo nikada više da dozvolimo, Srbija će čuvati mir

Novosti online

17. 03. 2022. u 14:47

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković prisustvovao je danas u Gračanici obeležavanju osamnaeste godišnjice pogroma nad srpskim narodom u pokrajini.

ПЕТКОВИЋ ИЗ ГРАЧАНИЦЕ: Идеологију зла не смемо никада више да дозволимо, Србија ће чувати мир

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je prvo prisustvovao parastosu stradalima koji je u manastiru Gračanica služio vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, a potom je na spomeniku nevinim žrtvama "Missing" ispred Doma kulture u Gračanici položio bele ruže.

Petković je potom sa čelnicima Srpske liste, političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, predstavnicima udruženja kidnapovanih i nestalih prisustvovao i Akademiji "Na zaborav nemamo pravo", povodom 18. godine martovskog pogroma.

Prilikom obraćanja, Petković je istakao da 17. mart 2004. godine predstavlja zločin bez kazne i stradanje srpskog naroda na početku 21. veka u srcu Evrope.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

- 17. mart predstavlja i našu Golgotu ali i naše Vaskrsenje, ali čini mi se da je upravo i sve ostalo tako na Kosovu i Metohiji, i Golgota i Vaskrsenje. 17. mart je događaj koji je u potpunosti razotkrio pravu prirodu ideologije zla prema srpskom narodu, ovde na Kosovu i Metohiji. To ide mnogo dalje i od uobičajenih maksimalističkih zahteva albanskih ektremista u pravcu potpuno etnički čistog prostora Kosova i Metohije očišćenog od Srba, ali ne samo Srba već i potrebe da se zatre svaki trag srpskog postojanja ovde na prostoru KiM. I zato 17. marta ne samo da je ubijeno 19 lica, ne samo da je proterano 4.012 Srba, ne samo da je etnički očišćeno više gradova i sela, ne samo da je spaljeno 935 srpskih domova, nego je uništeno i 35 naših crkava, manastira, konaka, od stradalnih Svetih Arhangela, Bogorodice Ljeviške, Deviča i ostalih naših crkava, manastira i srednjovekovnih bisera svetske kulturne baštine. 17. mart između ostalog predstavlja i lice i naličje i dva simbola ovde koji su utkani u sudbinu našeg naroda. S jedne strane simbol 17. marta je Adem Kurti, onaj mladić koji u naletu besa i mržnje ruši krst na kupoli crkve Svetog Ilije u Podujevu, ali s druge strane simbol je i Borivoje Spasojević kao i sve nevino postradale žrtve koje su izgubile svoje živote samo zato što nose srpsko ime i prezime. I zato 17. mart nikada više ne sme da se ponovi! 17. mart moramo da obeležavamo i da ga se sećamo, jer ideologiju zla nikada više ne smemo da dopustimo, jer ona ruši sve pred sobom - poručio je Petković.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

On je istakao da danas imamo predsednika Aleksandra Vučića koji je prvi predsednik koji je otvoreno, glasno i jasno rekao da se nikada više neće ponoviti niti Pogrom niti Oluja na prostoru Kosova i Metohije, ili tamo gde Srbi žive i koji je obnovio kulturu sećanja.

- To je značajna poruka i podrška srpskom narodu na KiM, uz to da se i danas zajedno pored svih pritisaka i napada borimo da sačuvamo mir i stabilnost koji su nam preko potrebni, ovde na ovim prostorima.

Ali i da svake godine obeležavamo 17. mart kao dan nezaborava, dan koji nikada više ne sme da se ponovi, ali je važno i da mi danas budemo okrenuti budućnosti i kažemo da su nam mir i stabilnost preko potrebni i da nam je suživot i razgovor sa Albancima preko potreban, jer je sudbina odredila da zajedno živimo na ovim prostorima - podvukao je Petković.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

On je istakao da će Vlada Republike Srbije zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da se još snažnije i odlučnije bori za naš narod u pokrajini i da ekonomski podižemo srpske sredine i na KiM gradimo našu budućnost - zaključio je Petković.

BONUS VIDEO - Pomen u manastiru Gračanica stradalim Srbima na KiM u martovskom pogromu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja