"MUŠKA" TRKA ZA GRADONAČELNIKA: Od 11 lista za prestoničke izbore 3. aprila, deset predvodi jači pol

S. Vidačković

16. 03. 2022. u 09:37

OD UKUPNO 11 lista koje će učestvovati na beogradskim izborima 3. aprila, 10 predvode muškarci.

МУШКА ТРКА ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА: Од 11 листа за престоничке изборе 3. априла, десет предводи јачи пол

Foto Arhiva Novosti

Zanimanja su im šarenolika - četvorica pravnika, dvojica lekara specijalista, politikolog, bivši uspešni sportista, košarkaški trener i penzionisani profesor filolog. Potencijalna prva dama prestonice je građevinski inženjer, hidrotehničke struke.

Prvo mesto na listi ne garantuje mesto gradonačelnika, jer njega ne biraju građani, nego odbornici u Skupštini grada. Međutim, partije tu poziciju obično "rezervišu" za svog najpoznatijeg člana, ujedno i kandidata za prvog čoveka prestonice.

Vojislav Mihailović, Foto Tanjug

Kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" je nekadašnji vaterpolista Aleksandar Šapić (44), najuspešniji strelac u istoriji bivše Jugoslavije. Na čelu opštine Novi Beograd je od 2012. godine, a 2018. izabran je za predsednika novoformirane političke organizacije SPAS, koja se krajem maja 2021. ujedinila sa SNS.

Socijalisti na čelu glavnog grada vide uglednog advokata Tomu Filu (81). Sin slavnog oca, takođe branioca Filote File, postao je sa 22 godine najmlađi advokat u bivšoj Jugoslaviji. Branio je bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, glumca Žarka Lauševića i brojne druge koji su bili optuženi za najteža krivična dela. Bio je poslanik socijalista u Narodnoj skupštini.

Miljko Ristić, Foto Tanjug

Dvojica specijalista kardiohirurgije nalaze se na beogradskoj izbornoj listi pod brojevima tri i četiri. Pretendent radikala je dr Miljko Ristić (74), dok je kod "Zavetnika" prvi dr Mladen Kočica (61).

Nosilac beogradske liste "Ujedinjeni za Beograd" pod brojem pet je penzionisani profesor Filološkog fakulteta Vladeta Janković (82), nekadašnji član DSS i bivši ambasador Srbije pri Svetoj stolici. Objavio je nekoliko knjiga, a na početku kampanje za gradonačelnika rekao je da je "penzionisani profesor u penziji, te da ne zna kako se posipa so i pravi kanalizacija".

Vojislav Mihailović (71), unuk generala Dragoljuba Draže Mihailovića, diplomirani je pravnik i prvi na izbornoj listi broj šest "NADA za Beograd". Na mestu gradonačelnika Beograda bio je nepune dve godine (1999-2000).

Vladeta Janković, Foto Tanjug

Najmlađi među kandidatima za Stari dvor je politikolog Dobrica Veselinović (40), iz koalicije sedam "Moramo - Za dobar grad". Tokom prethodnih godina bio je politički aktivan u pokretu "Ne davimo Beograd", te je skretao pažnju vlasti na divlju gradnju, nelegalne deponije, problem zagađenja...

Uspešnog košarkaškog trenera Duška Vujoševića (63) predložila je koalicija "Ajmo ljudi" okupljena oko Borisa Tadića. Nekadašnji radikal i pravnik Nemanja Šarović (48) takođe pretenduje na mesto gradonačelnika, i to kao deveti na glasačkom listiću. Koalicija "Suverenisti" predložila je pravnika Vojina Biljića (45) za čelnika Beograda, nekadašnjeg poslanika. Jedina dama na listi, pod brojem 11 je Radmila Vasić (55), građevinski inženjer ispred Patriotskog bloka, inače članica "Dveri".

Aleksandar Šapić, Foto Tanjug

I dok su kandidati za gradonačelnika pojedinih stranaka gotovo svakodnevno angažovani na terenu, u razgovoru sa biračima i u komunikaciji putem medija i društvenih mreža, deo nosilaca beogradskih lista skoro je nevidljiv i jedini cilj im je osvajanje mesta u odborničkim klupama.

Toma Fila, Foto N. Skenderija

LEKARI PLANIRAJU DRUGAČIJI SISTEM

UKOLIKO dođu na čelo glavnog grada, Ristić kaže da bi napravio sistem da se veći broj pregleda dijagnostike uradi u domovima zdravlja, a ne da oni budu polazna stanica do specijaliste, dok Kočica ističe da će se boriti da se u svakom kutku Beograda ljudi osećaju kao svoji na svome.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon