MANJINE VIŠE NISU PREČICA DO PARLAMENTA: Republička izborna komisija "pročitala" namere pojedinih partija

S. Rovčanin Tomković

15. 03. 2022. u 20:38

RUSKA stranka, Ruski manjinski saziv, Srpsko-ruski pokret, Srpsko-ruska partija Vukovi, Pokret Grka "Srbiza", Zelena stranka Srbije i Narodni front most - Vlaška stranka, prijavile su se da na parlamentarnim izborima 3. aprila učestvuju sa statusom manjinskih stranaka, ali im je Republička izborna komisija spustila rampu, jer su posumnjali u njihovu nameru da zaista štite prava manjina.

МАЊИНЕ ВИШЕ НИСУ ПРЕЧИЦА ДО ПАРЛАМЕНТА: Републичка изборна комисија прочитала намере појединих партија

Predstavnici Ruske stranke i Ruskog manjinskog saveza u RIK / Foto Promo

Članovi RIK "potegli" su član 138 Zakona o narodnim poslanicima koji predviđa da RIK može da odbije predlog da se "određenoj listi utvrdi da ima položaj nacionalne manjine ako je nosilac liste ili kandidat za narodnog poslanika lice za koje je opšte poznato da je član druge političke stranke koja nije partija nacionalne manjine ili ako se utvrde druge okolnosti koje nesumnjivo ukazuju na nameru da se izigra zakon". Tako su zaustavili da ove partije, koje su se grupisale u četiri liste, nastupe na izborima pod lakšim uslovima predviđenim za manjinske stranke.

Željka Radeta, iz RIK, primetila je da je Ruski manjinski savez Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin, imao nameru sa prevari zakon i birače.

- Gavrin koji se ovde pominje, ranije je bio predstavnik "Levijatana" koji je na prethodnim izborima učestvovao kao većinska stranka. Očigledno je da se sada radi o prevari, a pre svega zloupotrebi nacionalnih manjina - rekla je Radeta.

Češljanjem spiska kandidata za poslanike, utvrđeno je i da je na svakoj tek po nekoliko njih upisano u poseban birački spisak za izbore za savete nacionalnih manjina, dok većina predloženih nije. Na primer, Ruska stranka je kandidovala 16 imena, a u spisak glasača za predstavnike manjine ih je upisano tek pet.

RIK im je, ipak, dao šansu da sve nedostatke isprave do srede, ali i da sakupe nove potpise, overene zaključno sa 13. martom. Izgledi za to su veoma mali, tako da je gotovo izvesno da ih neće biti na listiću.

Status da na izborima nastupi kao manjinska stranka priznat je Romskoj partiji Srđana Šajna, ali njima nedostaje više od 500 potpisa. Od toga da li će uspeti da naknadno dostave parafe, zavisiće i hoće li učestvovati na izborima.

Inače, predstavnici manjina treba da prikupe 5.000 parafa za učešće na izborima, što je upola manje nego za partije većine. RIK je dosad potvrdio liste SVM, Muftijin amanet, SDA, dve albanske kolone i predstavnike Hrvata. Za njih ne važi cenzus od tri odsto, već pravilo prirodnog praga (broj izašlih birača podeljen sa 250, koliko mesta ima u parlamentu) koji, prema dosadašnjim izbornim iskustvima, podrazumeva da im je za jedno poslaničko mesto dovoljno oko 14.000 glasova.

SEDAM "RUSKIH" STRANAKA

U REGISTRU stranaka oko 70 je manjinskih, što je čak dve trećine ukupnog broja partija. Na primer, pravo Rusa "brani" čak sedam političkih organizacija, a, prema popisu, kod nas ima pripadnika 3.247 ovog naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)