PROFESOR na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Ković napisao je kolumnu za "Politiku" o poreklu rata u Ukrajini.

Real

10.03.2022. 03:44

Apsolutno tacno. Iza zapadnjacke imperijalisticke ideologije, stoji Vatikan. Medjutim, gosp. Kovic nije nasao zashodno, da ode jos malo unazad i citaocima napomene da su Rimokatolicka crkva (Zapadni Rim) i Pravoslavna Crkva (Vizantija) dve strane iste medalje. Te dve "crkve" su nastale podelom rimskog carstva, odn. jedinstvene rimske drzavne "crkve". I jedna i druga su nastavak kontinuiteta postojanja rismkog carstva, samo u drugom oblicju. I nesreca ilirsko-slovenskog stanovnistva je upravo u tome, da linija podele prolazi kroz njihove krajeve, sto je kroz istoriju dovelo do zavade i velikih stradanja (Jasenovac...). Pravoslavlje/vizantijstvo su medju srbe doveli Nemanjici. I Srbima i Rusima je bilo bolje, da su na vreme priznali rimskog papu za crkvenog poglavara. Ne bi se dogodila sva ta stradanja i podele, i Evropa bi bila mnogo ujedinjenija i lepsa za zivot, nego sto je danas. Medjutim problem je u Engleskoj, koja je istovremeno i saveznik i glavni konkurent Vatikana i koja kontrolise pravoslavne crkve. Da se u ratu u Ukrajini odlucuje i o srpskoj sudbini, moze biti, sve dok Srbi vizantijci (pravoslavci) budu odlucni u tome, da gore za vizantijski nacionalizam. Rusija je u Savetu bezbednosti podrzala sve protivsrpske rezolucije. Podrzala je nezavisnost Hrvstske, Oluju, sankcije SR Jugoslaviji, dok je hrvatima slala oruzje, cak i S-300. Da ne govorimo o tome kako su Srbiju izigrali 1999. Ali opet, sada se priblizavati Vatikanu posle svih onih zlocina koje su pocinili nad srpskim zivljem, bilo bi vise nego morbidno. Srbi trebaju konacno da pocnu misliti na sebe.

milan

13.03.2022. 20:42

Ne cenim one koji, iz današnje perspektive tumače događaje iz daleke prošlosti, dozvoljavajući sebi da diskriminišu ljude i ugrožavaju njihov integritet .