VUČIĆ SE OBRATIO NARODU: Poštujemo teritorijalni intergitet Ukrajine, nećemo uvoditi sankcije Rusiji

Novosti onlajn

25. 02. 2022. u 18:14 >> 19:19

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Palate Srbija.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАРОДУ: Поштујемо територијални интергитет Украјине, нећемо уводити санкције Русији

Foto: Printscreen

Podsetimo, predsednik Vučić je danas predsedavao sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost nakon čega se sastao i sa patrijarhom Porfirijem. 

- Pred nama su teški dani - rekao je predsednik na samom početku obraćanja.

- Bili smo suočeni sa brojnim problemima i želim da obavestim građane da smo bili suočeni sa brojnim pritiscima. Odluku smo doneli hladne glave u najboljim interesima Srbije, jer za to smo birani. Poštovanje međunarodnog prava, ali i interesa naše zemlje, doprinosi jačanju države - rekao je Vučić. 

- Bilo je toliko laži i dezinformacija u medijima u Srbiji, ali i regionu po pitanju stavova Srbije, da sam se jednom zapitao zašto neko toliko želi da gleda u srpsko dvorište? - rekao je predsednik.

Predsednik je zatim pročitao Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost koji je donesen na današnjoj sednici, a koji će biti prosleđen Vladi. 

  • Republika Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope. Rusija i Ukrajina su za Republiku Srbiju oduvek prijateljske države, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima. Gubitak života svakog čoveka u Ukrajini doživljavamo kao istinsku tragediju.
  • Republika Srbija je privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija i Završnom aktu iz Helsinkija (1975), kojim se garantuje pravo država na nepovredivost granica.
  • Polazeći od člana 16. Ustava Republike Srbije, koji predviđa da spoljna politika Republike Srbije počiva na opštepriznatim pravilima i principima međunarodnog prava, jedan od osnovnih principa spoljne politike Republike Srbije jeste i dosledno poštovanje nepovredivosti teritorijalnog integriteta suverenih država. Kao što je posvećena očuvanju suverenosti i celine svoje teritorije, Republika Srbija se isto tako zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih država i principa da se granica mogu menjati isključivo u skladu sa pravilima međunarodnog prava.
  • Republika Srbija je uvek vodila odgovornu i principijelnu spoljnu politiku i skupo je platila svoju privrženost principima i pravilima međunarodnog prava, uključujući tu i načelo teritorijalnog integriteta, jer je zbog nastojanja da sačuva svoj teritorijalni integritet na kraju 20. veka bila izložena ne samo restriktivnim merama već i agresiji 19 država NATO. Uprkos svemu tome, pozicija Republike Srbije u međunarodnim odnosima uvek je bila i ostala pravno i politički besprekorna, odgovorna i principijelna. Republici Srbiji se zbog njene doslednosti u poštovanju principa međunarodnog prava ne može uputiti bilo kakav prigovor.
  • U skladu sa svojom dosadašnjom politikom zalaganja za dosledno i principijelno poštovanje načela međunarodnog prava, te nepovredivosti granica, Republika Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju načela teritorijalnog integriteta Ukrajine.
  • Temeljno načelo savremenog međunarodnog prava jeste načelo mirnog rešavanja sporova i uzdržavanja od pretnje i upotrebe oružane sile protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti ma koje države i na bilo koji način koji nije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija. Rukovodeći se osnovnim principima na kojima temelji svoju spoljnu politiku Republika Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući Ukrajinu.
  • Republika Srbija, bez obzira na provokacije koje neretko dolaze iz zemalja i entiteta na zapadnom Balkanu, ostaje dosledna poštovanju načela iz svog Ustava da svoju spoljnu politiku temelji na opšteprihvaćenim prinicipima i pravilima međunarodnog prava i permanentno se zalaže da se poštuju upravo ta načela i da se po svaku cenu sačuva mir u regionu. Republika Srbija smatra da je očuvanje mira i stabilnosti od ključnog značaja kako za napredak njene ekonomije, tako i za biološki opstanak njenih građana. Upravo zbog toga politika Republike Srbije mora da bude još pažljivija i popustljivija prema neodgovornim izjavama i postupcima koji dolaze iz regiona jer očuvanje mira predstavlja vitalni interes srpskog naroda i građana Republike Srbije.
  • Polazeći od toga da je njena osnovna dužnost da sve svoje snage posveti očuvanju mira i blagostanja svojih građana, Republika Srbije će se prilikom razmatranja potrebe da se eventualno donesu restriktivne mere ili sankcije protiv bilo koje države, uključujući Rusku Federaciju, rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih ekonomskih i političkih interesa. Kao država koja je u bliskoj prošlosti iskusila sankcije Zapada i čiji sunarodnici u Republici Srpskoj danas trpe sankcije, Republika Srbija smatra da nije njen vitalni politički i ekonomski interes da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojoj državi, pa ni njenim predstavnicima ili privrednim subjektima.
  • Polazeći od principa vojne neutralnosti Republike Srbije, a imajući u vidu strahovite pritiske kojima je država Srbija izložena, potrebno je da se sve planske i vežbovne aktivnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije sa stranim partnerima odmah prekinu, kao i da se takve aktivnosti ne preduzimaju do daljnjeg.
  • U skladu sa članom 13. Ustava Republike Srbije, koji predviđa obavezu Republike Srbije da štiti interese svojih državljana u inostranstvu, Ministarstvo spoljnih poslova će u saradnji s drugim nadležnim državnim organima preduzeti sve zakonom predviđene mere da zaštiti bezbednost državljana Republike Srbije koji borave u Ukrajini.
  • Upozoravaju se svi državni organi i zvaničnici Republike Srbije na svoju zakonsku obavezu da se uzdržavaju od podstrekivanja i pomaganja pojedincima da učestvuju u sukobima na istoku Evrope. Nadležni državni organi će preduzeti sve mere da spreče učešće građana Republike Srbije, tzv. dobrovoljaca, u sukobima na istoku Evrope i sankcionisaće sve građane koji se ne budu pridržavali zakonskih zabrana iz čl. 386a i 386b Krivičnog zakonika.
  • Republika Srbija, razume se, pružiće svaku vrstu humanitarne pomoći ugroženom narodu i stanovništvu Ukrajine.
  • Nadležni državni organi će u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzeti sve mere da u vremenu pred nama obezbede da građani i privreda budu snabdeveni potrebnom količinom energenata, naftom i naftnim derivatima, gasom, ali i hranom i drugim potrepštinama neophodnim za pristojan i dostojanstven život.
  • Ministarstvo spoljnih poslova će sa ovim Zaključkom upoznati diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu i dati im instrukcije da se u svom delovanju strogo pridržavaju ovog zaključka.
  • Ovaj zaključak, radi realizacije dostaviti Generalnom sekretarijatu Vlade Republike Srbije, Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu odbrane, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu pravde, Generalštabu Vojske Srbije, Bezbednosno-informativnoj agenciji, Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji.
  • Foto: Printscreen

    Vučić o odluci: 

    - Srbija ima svoje vitalne i nacionalne interese, ali poštuje i tradicionalna prijateljstva i ne zaboravlja šta se dešavalo ni 2015. i 2009. godine. Nismo jurili, već smo na najozbiljniji način odgovorili u ova izazovna vremena. Znajući da će svako moći da kaže nešto protiv, mi smo uradili najbolju mogući stvar za našu zemlju. Srbija je učestvovala u mnogim ratovima, izgubili smo mnogo ljudi. Zato je za nas mir neophodan i zato nećemo odgovarati ni na kakve besmislene izjave iz regiona. Moramo da budemo ujedinjeni, da čuvamo naš narod i njihove živote, da gledamo u budućnost, poštujući i naše interese i međunarodno pravo i dugo građena prijateljstva. Mnogo je truda uloženo u svako slovo i svaku reč, da se ne bi naštetilo Srbiji i da se ne odstupi od istine i od norme međunarodnog javnog prava. Pozivam građane Srbije da budu ujedinjeni i da svi imamo samo jednu stranu - Srbiju. Da zajedno stanemo ispod naše trobojke, da se razvijamo, da budemo što je moguće uspešniji i da sve probleme građana rešavamo - zaključio je Vučić. 

    O razgovoru sa patrijarhom Porfirijem

    - Razgovarao sam sa patrijarhom. Od 2013. nisam bio ovoliko umoran i to ne samo svojom krivicom, već i zbog pritisaka koje za 9 godina ne pamtim. Razgovor sa patrijarhom je bio bratski, upoznao sam ga sa ovim i otišao po savet. Pročitao sam mu teskt i ukazao na sve probleme sa kojima se suobčavamo, što on sve vidi i zna. On je čovek koji razume potrebe Srbije i probleme sa kojima se Srbija suočava u svakom smislu. 

    Poruka za Fon Kramon

    - U našoj zemlji su danas tajkunski mediji po 3 sata držali vest nakon demantija Ane Brnabić da Srbija neće da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine. Zamislite koliku štetu nam je to nanelo? Što je Fon Kramon tiče, ja mislim da je krajnje vreme da ona postane odgovornija, da se uozbilji i da ne govori gluposti. Što inače redovno radi i nije slučajno postala ni albanska ikona i ikona svih onih koji bi da učine nešto protiv Srbije. Lekovito je za sve nas da jedni drugima pošteno kažemo šta mislimo. Dobro bi joj bilo da ima malo odgovornosti - rekao je Vučić. 

    Foto: Printscreen

    Kako uvesti sankcije Rusiji?

    - Kako mislite da uvedemo sanckije Ruskoj federaciji? Onima koji jedini nisu uvodili sankcije devedesetih, koji su nas sačuvali 2015. godine u SB? Onima koji nisu uveli sankcije Republici Srpskoj? Mislite li da imate pravo da takve stvari zaboravljate? Onima koji su danas u SB jedini garant očuvanja integriteta Republike Srbije i Rezolucije 1244? To nije fer prema ljudima koji nisu nikada ništa posebno uradili protiv naše zemlje. Kao što ne bi bilo fer da ne poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine koja nam ništa nije učinila. Neki sve što ne mogu da kažu Rusiji misle da mogu da kažu Srbiji. Ajde da vidimo šta je to što možemo da napravimo Srbiji? To je suština čitave moralne vertikale o kojoj ovde govorimo. Na kraju, sav pritisak biće na maloj Srbiji, jer nad njom neko može da se iživljava, a nad Rusijom ne može. Naše je da donesemo ovaj dokument i budemo fer. Ovaj dokument će nadam se usvojiti i Vlada Srbije - rekao je Vučić.

    Srbija ima velike rezerve

    Predsednik je apelovao na građane da nema potrebe da gomilaju bilo koje namirnice, jer Srbija svega ima dovoljno. 

    - Moje je bilo da kao predsednik uradim sve što mogu da sačuvam Srbiju, da donesem najbolje odluke. Ovih dana smo imali jako teške razgovre, ja ne pamtim teže od onih noći iz Brisela pre nego je promenjen prvobitni Briselski sporazum. Izborićemo se, neće biti lako, ali su ovo najbolje stvari za našu zemlju. Mi ćemo nastaviti da radimo. Srbija se nalazi na evropskom putu, ali Srbija neće hrliti u neprijateljstva zato što to neko drugi od nje traži. Mnogo smo uradili da obezbedimo sve za našu zemlju, energente i hranu. Imamo dovoljno pšenice i kukuruza za narednih šest meseci, kuhinjske soli, kupujemo tri tone mleka u prahu, pomoći će nam naši kinenski prijatelji, u ovom trenutku ga je skoro nemoguće naći u svetu. Kupili smo mnogo pirinča. Ulja takođe - rekao je predsednik pokazujući fotografije punih magacija u Šidu, Mitrovici i Pazovi

    Foto: Printskrin

    - Grašak, posulj - svega imamo. 

    - Imamo rezezve na tri mesta. Pri Vosjci, pri ministartsvu, pri robnim rezervama. Uvek smo u stanju da napravimo sve što je potrebno sa stanovništvo. U ovom trenutku nema problema, ne mora niko da ništa kupuje. Problem je samo sa cenama energenata, ali ćemo i to završiti - istakao je Vučić. 

    Srbija sama donosi svoje odluke

    - Idu izbori pa glasajte za predsednike koji žele da uvedu sankcije Rusiji, samo onda vidite kako ćete da objasnite narodu kada ljudi kažu da više ne podržavaju teritorijalni integritet Srbije? Hoće li nam uvek za sve biti krivo državno rukovodstvo, a sami nismo u stanju da bilo šta rešimo. Ja sam predvideo šta će da se dogodi. Da li mislite da je moguće da se pronađe lakše i bolje rešenje za Srbiju? Ovo je naš zajednički stav. Svi smo mi odlazeći, ali smo pokazali mnogo više od drugih. Šta je pogrešila Srbija koja je rekla da podržava teritorijalni integritet Ukrajine? Nismo uveli sankcije jer imamo svoju zemlju i svoje rukovodstvo koje je sposobno da donosi odluke. Ako treba samo da prepisujemo odluke Brisela, onda nam ne treba rukovodstvo i integritet zemlje. Imamo interese po pitanju KiM, ali i ekonomske. Ovo nije pitanje želje, videli ste u Crnoj Gori rezultate političkih odluka po broju nezaposlenih.

    - Ćutimo na mnoge gluposti, jer je nama mir najpotrebniji, životi, mir naših žena i majki. To čini Srbiju da raste. Ovo je naša odluka, ako tražite krivca za tu odluku, ja sam kriv. Neki su mislili da treba uvesti sankcije Rusiji, ja nisam - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara. 

    - Imamo korektne odnose sa NATO, saradnja sa KFOROM je dobra, mi nismo imali probleme do sada i verujem da ih nećemo imati ni ubuduće.

    - Nisam video napade u Kijevu, jer ne znam više šta su pravi, a šta lažni snimci. Video sam laž na vašim medijima, i posle demantija Ane Brnabić. Pa su onda od vas preuzeli regionalni mediji dalje nanoseći štetu našoj zemlji - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

    Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

    Imali logor Jasenovac, a govore o pravoj strani istorije

    Vučić je komentarisao i navode hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koji je govorio o "pištoljima na vodu" srpske vojske: 

    - Ovde nisam u pitanju ja, ni Ana Brnabić... Pitanje je zašto to radite protiv svoje zemlje. Ja veoma poštujem, za razliku od njih, i hrvatsku državu i vojsku, u koju ulažu mnogo novca. Moj Vukan sanja da bude vojnik jedan dan, ima 19 pištolja na vodu, ali ja mislim da njih ne brinu pištolji na vodu, jer je Srbija po svim svetskim analizama malo jača. Mi gledamo drugačije na granicu na Dunavu, ali to nisu pitanja zbog kojih bi iko ulazio u bilo kakav sukob. Mi ćemo nastaviti da naoružavamo našu vojsku, samo ne znam zašto ih to brine ako su u pitanju kako kažu "pištolji na vodu". Kada vam neko ko je organizovao Jasenovac govori o pravoj strani istorije, onda to nema nikakvog smisla - rekao je Vučić. 

    Premeštanje fudbalskih utakmica u Srbiju

    Osvrnuo se i na specifičnu situaciju otkazivanja fudbalskih mečeva u Rusiji, jer određeni timovi ne žele da igraju u nekim evropskim gradovima. Pojavili su se navodi da bi određene utakmice mogle da se igraju u Srbiji: 

    - Postoji mogućnost da je nečija inicijativa da se igra ovde. Mi bismo ponudili najbolje uslove i garantovali bezbednost svima. Srbija je uvek bila dobar domaćin. Mi se ne guramo i ne tražimo, ali bismo uvek prihvatili - poručio je predsednik. 

    Srbija treba da bude ujedinjena i ide napred

    - Dao sam nalog da sve što se zbiva bude dobro proučeno, jer sada znamo kako blickrig velikih sila može da izgleda i protiv nekoga ko je mnogo jači od nas. 

    - Uvek u se i u svoje kljuse. I sve što smo sada nabavili, uradili smo sami našim radom. I zato je naš poziv narodu da mi budemo ujedinjeni u interesima Srbije, a ne da se delimo i cepalo. Moramo da volimo svoju zemlju i da guramo zemlju napred - zaključio je predsednik Aleksandar Vučić. 

    Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

    Pratite vesti prema vašim interesovanjima

    Novosti Google News
    Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

    Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

    Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

    10. 05. 2024. u 16:45

    Komentari (12)

    CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici