ŠEST NAPADA NA CRKVE NA KIM: Eparhija raško-prizrenska zabrinuta zbog eskalacije nasilja od početka godine

D. Z.

14. 02. 2022. u 21:20

OPOMINjUĆI da se od početka godine dogodilo šest napada na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, eparhija raško -prizrenska izražava veliku zabirnutost zbog najnovijih napada na pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

ШЕСТ НАПАДА НА ЦРКВЕ НА КИМ: Епархија рашко-призренска забринута због ескалације насиља од почетка године

Foto: P. Milošević

Podsećajući da je na praznik Sveta tri Jerarha obijena Crkva Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici i iz nje je odneta određena suma novca, iz eparhije napominju da su prethodno polomljena sva stakla na prozorima i ulaznim vratima Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca, kao da je u januaru prethodila serija obijanja crkava u Zubinom Potoku.

Takođe, iz eparhije saopštavaju da je za vikend zabeleženo i ispisivanje provokativnih grafita na Osnovnoj školi “Braća Aksić” u selu Rabovac kod Lipljana, a slučaj je prijavljen policiji.

- Duboko zaprepašćuje da je od početka godine zabeleženo tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na KiM, u odnosu na isti period prošle godine -ističu iz Eparhije raško -prizrenske Srpske pravoslavne crkve.

Zato iz Eparhije pozivaju nadležne policijske organe da istraže i ove najnovije slučajeve i počinioce privedu pravdi. Takođe, apeluju na međunarodne predstavnike da utiču na kosovske institucije, jer su mnogi od napada rezultat pojačane anti-srpske retorike u političkim krugovima koji podstiču na nasilje i etničku netrpeljivost.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024