PODRŠKA PREGOVORIMA UZ POSREDOVANJE EU: Stjuart Pič -Britanija podržava dijalog Beograda i Prištine (VIDEO)

Tanjug

09. 02. 2022. u 23:20

SPECIJALNI izaslanik Velike Britanije za Zapadni balkan Stjuart Pič izjavio je večeras, na kraju posete Beogradu, da je u razgovorima sa liderima u Srbiji istakao podršku Britanije dijalogu Beograda i Pristine uz posredovanje Evropske unije.

ПОДРШКА ПРЕГОВОРИМА УЗ ПОСРЕДОВАЊЕ ЕУ: Стјуарт Пич -Британија подржава дијалог Београда и Приштине (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Pič je u video snimku objavljenom na Tviter nalogu ambasade Velike Britanije u Beogradu naveo da je bilo reči i o regionalnoj stabilnosti i da je sa sagovornicima u Beogradu podelio svoje utiske nakon posete regionu, uključujući BIH, naglasivši "opasnost pretnje koju predstavljaju reči i dela koja izazivaju podele među zajednicama".

Ocenio je da Srbija i Zapadni Balkan imaju mnogo potencijala i da Velika Britanija, u saradnji sa širom međunarodnom zajednicom, želi da pomogne da se izgraadi održiva stabilnost i prosperitet koji je neophodan i koji građani zaslužuju kao cenjeni i važni članovi šire evropske porodice. Pič je rekao da ga je britanski premijer Boris Džonson zamolio da preuzme funkciju kako bi radio na produbljivanju bilateralnih odnosa Velike Britanije i zemalja Zapadnog Balkana i jačanju političke i ekonomske saradnje.

- Moje imenovanje je znak naše posvećenošti bezbednoj, stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti ovog važnog regiona. Došao sam ovde da bih slušao i učio - rekao je Pič.

Foto: Tanjug

 

Prema njegovim rečima, u razgovoima u Beogradu bilo je reči o napretku Srbije u programima modernizacije i reformi, programima koje Velika Britanija podržava kroz Fond za dobru upravu i uz pomoć Britanskog saveta. Dodao je da je tokom posete saznao više o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane i borbi protiv organizovanog kriminala, kao i da je imao priliku da razgovara o tome kako Velika Britanija može da pomogne ključnu tranziciju Srbije ka zelenoj ekonomiji.

- U susret predstojećim izborima u Srbiji razgovarali smo o važnosti zdravih demoktratskih procesa i institucija, o raznovrsnoj, nezavisnoj medijskoj sceni, dobroj upravi i vladavini prava -  rekao je Pič.

- Hvala vam na toploj dobrodošlici - rekao je Pič na srpskom jeziku na kraju video poruke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri