PRIVATIZOVANA DIPLOMATIJA ZA RUŽENJE SRPSKE: Komšić i Turkovićeva poslednjim potezima pokazali da su u službi SDA, a ne države BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 02. 2022. u 10:08

SPOLjNA politika BiH sve više liči na privatnu prćiju Bakira Izetbegovića i njegove stranke, koja na vrlo perfidan način ugrožava interese i srpskog i hrvatskog naroda.

ПРИВАТИЗОВАНА ДИПЛОМАТИЈА ЗА РУЖЕЊЕ СРПСКЕ: Комшић и Турковићева последњим потезима показали да су у служби СДА, а не државе БиХ

Foto Tanjug

Na to upućuju dva poslednja primera - prvi je odlazak šefice diplomatije Bisere Turković na sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a drugi je poseta člana Predsedništva Željka Komšića lažnoj državi Kosovo bez odobrenja ovog visokog tela.

Osim konstantne težnje da se druga dva konstitutivna naroda bace u zapećak, ovi manevri su, prema oceni sagovornika "Novosti", sračunati na to i da se skrene pažnja sa odbijanja otvaranja političkog dijaloga u BiH o novom zakonskom rešenju oko zloupotrebe pojma genocida koji je predložila Banjaluka.

Tako je Stranka demokratske akcije poslala Turkovićevu da se sastane sa liderima NATO u Briselu gde je kao iz topa ispalila "da su građani sve više u strahu zbog činjenice da politička kriza izazvana antidejtonskim delovanjem sve više prelazi u bezbednosnu krizu te izaziva strah, posebno kod povratničkog stanovništva u Republici Srpskoj, ali i u drugim delovima BiH." Drugi zadatak odvraćanja pažnje sa bošnjačkog ignorisanja otvaranja političkog dijaloga u BiH, dobio je Komšić, koji odlazi u posetu Prištini, iako BiH ne priznaje Kosovo kao državu.

Turkovićeva sa Stoltenbergom, Foto NATO

Sagovornici "Novosti" kažu da Komšić prosto mora da radi sve što mu naredi SDA, jer namerava ponovo da se kandiduje za hrvatskog člana Predsedništva BiH, a bez podrške Izetbegovićeve stranke sigurno nema novi mandat. Mada, njega i ne treba mnogo ubeđivati da povuče potez kojim se gura prst u oko Srbima.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da stavovi koje je u sedištu NATO iznela Turkovićeva nisu zvanični stavovi BiH, te da bi to zvaničnici Alijanse trebalo da znaju:

- Ona u kontinuitetu iznosi stavove svoje političke partije i tako je bilo i u NATO

Što se tiče Komšića, Dodik je poručio da je to samo još jedan potez usmeren protiv Srba, Republike Srpske i Srbije.

- Više puta jasno su izrečene poruke da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a u Sarajevu ne splašnjava kampanja protiv Srbije koju optužuju svaki čas za nešto, a sad šalju i Komšića na Kosovo - kazao je srpski član Predsedništva BiH.

Za analitičare delovanje Turkovićeve nije iznenađenje, jer je ona Alijin ratni kadar da je već postala poznata kao megafon porodice Izetbegović. Od kada je preuzela ministarsko mesto, svaki svoj nastup na međunarodnoj sceni koristi da naruži Republiku Srpsku i Srbe označavajući ih uporno kao glavne krivce za novonastalu krizu.

Srđan Perišić, politički analitičar, kaže za "Novosti" da spoljna politika BiH ne postoji jer je to spoljna politika SDA i Izetbegovića:

- Kad god se zapad okomi na Srpsku, to prati sarajevska spoljna politika i odmah kreće mobilizacija kadrova SDA da idu po svetu ili regionu i pokreću antisrpsku kampanju.

On kaže da i poslednji potezi iz kuhinje SDA, gde Komšić ide na Kosovo, a Turkovićeva u NATO, jasno pokazuju da je Sarajevo odabralo dve bolne tačke za Srbe preko kojih žele da naškode srpskom narodu, Srpskoj i Srbiji.

RADONČIĆ: NIKOM NE POMAŽE

FAHRUDIN Radončić, lider Saveza za bolju budućnost BiH, poručio je da odlukom da ode u posetu Kosovu, Komšić ne pomaže nikome.

- Zvanična politika jedne države obavezujuća je za svakog njenog funkcionera nezavisno šta lično mislimo o tome, a naročito za šefa te države. Komšić sigurno ne pomaže ni BiH, ni Albancima, pa ni Bošnjacima, koji ga biraju ili Hrvatima iz BiH, koji ga ne priznaju kao svog predstavnika - poručio je Radončić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna