NEMANJA STAROVIĆ: Zaoštravanje oko Ukrajine dovelo bi Srbiju u veoma nezgodan položaj, ako možemo da budemo deo rešenja, spremni smo

Tanjug

27. 01. 2022. u 13:39

DRŽAVNI sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović rekao je da mu se čini da, ukoliko se sve sagleda objektivno, ne bi trebalo da postoji strahovanje od eskalacije šireg oružanog sukoba između Ukrajine i Rusije.

НЕМАЊА СТАРОВИЋ: Заоштравање око Украјине довело би Србију у веома незгодан положај, ако можемо да будемо део решења, спремни смо

Foto: Tanjug

- Prosto, nikome eskalacija zapravo danas nije u interesu, bilo da govorimo o Moskvi, Kijevu ili pak o državama Centralne i Zapadne Evrope. Međutim, ono što predstavlja problem u isto vreme, to je veoma zaoštrena retorika, što takva retorika biva propraćena i određenim potezima koji svi zajedno stvaraju percepciju da je eskalacija širih razmera neizbežna - naveo je Starović za RTS.

Istakao je da, kada se poznaje mehanizam da javno stvorene percepcije često utiču i na stvarnost na terenu, može se doći u situaciju samoispunjavajućeg proročanstva kojom bi ova zaoštrena retorika mogla da dovede do eskalacije sukoba.

- Nadam se da to neće biti slučaj, da će razum preovladati. Nadam se da će ova intenzivna diplomatska aktivnost uroditi plodom. Vidimo intenzivnu razmenu različitih poruka, dijalog koji se odvija i na nivou Moskva-Vašington, Ruska Federacija - NATO, planiraju se sastanci u takozvanom normandijskom formatu, koji pored Moskve i Kijeva uključuje i Pariz i Berlin. Verujem da će diplomatija pokazati svu svoju snagu u danima koji su pred nama - kazao je Starović.

Dodao je da Srbija apeluje na mir i mirno rešenje i da bi ozbiljnija eskalacija sukoba predstavljala katastrofu, budući da se radi o dva prijateljska i bratska slovenska naroda, kao i da bi šira eskalacija dovela i spoljnu politiku Srbije u veoma nezgodan položaj.

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

- Mi ni na koji način nismo deo političkog konflikta između Rusije i Ukrajine. Sasvim sigurno da bi se bilo kakva šira eskalacija negativno odrazila na našu spoljnu politiku i naš spoljnopolitički položaj. Nismo i nećemo biti deo problema. Ako postoji i najmanji prostor da budemo deo rešenja, mi smo na tako nešto spremni - poručio je Starović.

Govoreći o izjavi predsednika Hrvatske Zorana Milanovića o situaciji u Ukrajini i da hrvatske trupe neće biti uključene u moguću eskalaciju tenzija između Rusije i Ukrajine, Starović je naveo da ne bi opširnije komentarisao Milanovićeve reči i dodao da nije prvi put da svedočimo veoma plahovitim izjavama predsednika Hrvatske, kao i da ih on često daje u funkciji unutrašnje političke borbe.

BONUS VIDEO: 

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna