NAPREDNJACI KROJE LISTE 11. FEBRUARA: Vučićeva stranka još bez odluke o kandidatima za poslanike i odbornike, kao i o koalicijama

D. MILINKOVIĆ

27. 01. 2022. u 14:32

KONAČNU odluku o listama za parlamentarne izbore, Beograd i 17 opština u prestonici, vrh naprednjaka doneće 11. februara, na sednici Predsedništva stranke.

НАПРЕДЊАЦИ  КРОЈЕ ЛИСТЕ 11. ФЕБРУАРА: Вучићева странка још без одлуке о кандидатима за посланике и одборнике, као и о коалицијама

Foto Tanjug

Prema informacijama "Novosti", nakon toga uslediće sednica Glavnog odbora SNS, koji bi trebalo da verifikuje predložene kandidate za poslanike i odbornike. Tada bi trebalo da bude doneta odluka i sa kim će naprednjaci praviti koaliciju, odnosno da li će izbornu trku trčati zajedno sa socijalistima ili će SNS i SPS na birališta ići na odvojenim listama.

Mada je predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić na sednici Predsedništva stranke u ponedeljak, pominjao potpredsednika SNS Aleksandra Šapića kao mogućeg prvog na listi vladajuće stranke na izborima u Beogradu o tome se, kako saznajemo, nije glasalo, niti je bilo kakva odluka doneta.

Goran Vesić, Foto P. Mitić

Šapić, koji je i predsednik Opštine Novi Beograd, juče je poručio da ga je za prvog na listi za glavni grad predložio lično šef partije i da bi to trebalo da bude potvrđeno na sledećoj sednici Predsedništva, u februaru. On je podsetio da se na tom mestu nalazi već 10 godina i da se prestonicom bavi već 12 godina. Dodao je i da se 2018. kandidovao za funkciju gradonačelnika i da bi mu bila čast da se opet nađe u trci.

- To je čast, ali i obaveza. Ja sam čovek sa obe noge na zemlji i u ovom poslu sam poprilično dugo. Ispred nas je važan period u kome treba Beograđanima predstaviti razvojne planove za glavni grad - poručio je Šapić za TV Pink.

Nije tajna da, osim Šapića, ambicije da bude prvi čovek prestonice gaji i sadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Šapićeva potvrda, a bez konačne odluke stranačkih organa, da će biti kandidat SNS za gradonačelnika, mogla bi sada da izazove negativne reakcije Vesića. Pogotovo imajući u vidu da su već imali sukob prilikom utapanja Srpskog patriotskog saveza SPAS u SNS, u maju prošle godine, a kada je Šapić otvoreno poručio da "Vesića ne vidi u svom timu".

Na sednici Predsedništva SNS održanoj u ponedeljak, razmatrano je i da ime lidera Vučića bude u nazivu lista za republičke i beogradske izbore, a kako saznajemo, šef naprednjaka je poručio da je to poslednji put da će se njegovo ime koristiti u nazivu neke liste ove partije.

Ivica Dačić, Foto Tanjug

Povodom spekulacija da su naprednjaci bliže odluci da ne idu na parlamentarne izbore zajedno sa socijalistima, juče se oglasio i predsednik SPS Ivica Dačić. On je rekao da će sastanak dve stranke o nastupu na izborima biti održan do kraja nedelje. Hoće li SNS ili SPS ići na jednoj ili dve liste u najvećoj meri zavisiće od procene da li bi strankama vlasti više glasova donelo ukoliko na birališta budu išle u jednoj koloni ili bi taj broj u zbiru bio veći u slučaju da nastupe "svaka za svoj groš".

Dačić je nedavno ponovio da će SPS podržati Vučića u trci za još jedan mandat predsednika Republike, ako on bude odlučio da se kandiduje. Šef socijalista rekao je i da neće učestvovati u bici za fotelju na Andrićevom vencu, jer bi to značilo da "radi u interesu onih koji bi da sruše Vučića".

Aleksandar Šapić, Foto Z. Jovanović

KAMPANJA STARTUJE ZA 20 DANA

PREMA kalendaru izbornih rokova, vanredni parlamentarni i lokalni izbori u pojedinim mestima, za koje je najavljeno da će biti 3. aprila, trebalo bi da budu raspisani 15. februara. Predsednički izbori koji bi trebalo da se održe istog dana kad i glasanje za Narodnu skupštinu, biće najverovatnije raspisani 2. marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

NATO UBIJANJE SRBA PRAVDA IMUNITETOM: Sramna odbrana zapadne alijanse na tužbu za korišćenje osiromašenog uranijuma