KONAČNI REZULTATI REFERENDUMA: RIK saopštio kada će sve biti poznato

Novosti online

16. 01. 2022. u 19:16

REPUBLIČKA izborna komisija (RIK) na konferenciji povodom izlaznosti na referendumu do 18 časova saopštila je i kada će biti poznati konačni rezultati glasanja.

КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ РЕФЕРЕНДУМА: РИК саопштио када ће све бити познато

Foto: Nenad Živanović

- Što se tiče konačnih rezultata, njih utvrđuju birački odbori, a zatim na sednicama i opštinske izborne komisije u roku od 48 časova. Nakon toga, dostavljaju Republičkoj izbornoj komisiji u naredna 24 časa, koja ima obavezu da u narednih 48 sati donese odluku o utvrđivanju konačnih rezultata. Krajnji rok iznosi 120 časova, odnosno pet dana po zatvaranju biračkih mesta. Krajnji rok je petka do 20 časova. Postoji mogućnost da se prolongiraju u slučaju da dođe do ponavljanja glasova na određenim biračkim mestima.

Preliminarni rezultati večeras

Takođe, RIK je saopštio da će se prvi rezultati znati večeras po prsitizanju zapisnika.

Podsetimo, prema izveštaju RIK do 18 časova časova na referendumu glasalo 25,25 odsto od ukupnog broja birača.

Referendumsko pitanje

Pitanje koje se nalazi na glasačkom listiću glasi: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?", uz ponuđenje odgovore - "da" i "ne". U Ustavu se sada uvode nova pravila u načinu izbora sudija odnosno tužilaca. NJih više direktno neće birati parlament. Skupština Srbije će sada izglasati po četiri istaknuta pravnika koji će ući u sastav Visokog saveta sudstva, odnosno Državnog veća tužilaca. Oni će zatim, zajedno sa ostalim članovima ova dva tela (ima ih ukupno po 11) birati sudije i tužioce. Ukida se i probni mandat sudija, pa se oni neće kao do sada birati prvo na tri godine već na ceo radni vek, pod uslovom da ne prekrše neka od pravila obavljanja funkcije iz zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PRIŠTINA ZATVARA VRATA DIJALOGU U BRISELU: Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković razgovarao sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom