DANAS GLASANJE ZA PROMENE U PRAVOSUĐU: Referendum o promeni Ustava na više od 8.000 biračkih mesta

V. N.

16. 01. 2022. u 05:00

ODGOVOR na pitanje hoće li Srbija dobiti novi, 14. Ustav danas će na referendumu o izmeni najvišeg pravnog akta u delu koji se odnosi na pravosuđe, dati građani.

ДАНАС ГЛАСАЊЕ ЗА ПРОМЕНЕ У ПРАВОСУЂУ: Референдум о промени Устава на више од 8.000 бирачких места

Foto arhiva

Pravo glasa ima 6.510.323 birača koji će se izjašnjavati na nešto više od 8.000 biračkih mesta. Zbog povećanog broja zaraženih koronom, glasanje će se odvijati pod posebnim pravilima - uz obavezno nošenje maske, držanje razmaka od najmanje 1,5 metara, stalnu dezinfekciju i provetravanje prostorija. Na birališta se ne može bez lične karte ili pasoša, a poziv za glasanje koji su građani ovih dana dobijali na adrese nije neophodan.

Pitanje koje se nalazi na glasačkom listiću glasi: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?", uz ponuđenje odgovore - "da" i "ne". U Ustavu se sada uvode nova pravila u načinu izbora sudija odnosno tužilaca. Njih više direktno neće birati parlament. Skupština Srbije će sada izglasati po četiri istaknuta pravnika koji će ući u sastav Visokog saveta sudstva, odnosno Državnog veća tužilaca. Oni će zatim, zajedno sa ostalim članovima ova dva tela (ima ih ukupno po 11) birati sudije i tužioce. Ukida se i probni mandat sudija, pa se oni neće kao do sada birati prvo na tri godine već na ceo radni vek, pod uslovom da ne prekrše neka od pravila obavljanja funkcije iz zakona.

Premijerka Ana Brnabić pozvala je u subotu građane da izađu na referendum i glasaju za promenu Ustava "koja će doneti veću vladavinu prava i jače institucije u našoj zemlji, nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo".

- Izuzetno je važan referendum, da nam se nikad ne ponovi takozvana reforma pravosuđa iz 2009, koja je u stvari bila čista politička čistka sudija. U jednom danu otpustili su 837 sudija, zato što nisu bili politički podobni, a ta čistka je sve građane koštala 44,4 miliona evra - rekla je Brnabićeva.

Inače, koliko god ljudi da izađe na referendum, on će uspeti, jer je ukinut prag obavezne izlaznosti od polovine plus jedan upisani birač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OAZA MIRA I ZELENILA: Dom Radoša Bajića ograđen zidovima - porodica čuva svoju privatnost (FOTO)